Як зареєструватися на повторний іспит для отримання сертифіката про володіння державною мовою

08:06, 14 февраля 2022
Наявність сертифіката про рівень володіння державною мовою є вимогою для допуску до конкурсу на посади державної служби.
Як зареєструватися на повторний іспит для отримання сертифіката про володіння державною мовою
Джерело фото: Pixabay
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Якщо особа невдало склала іспит на рівень володіння українською мовою, то через чотири місяці вона може повторно зареєструватися на іспит.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» з метою отримання державного сертифіката вперше або підвищення визначеного рівня володіння державною мовою особа може повторно складати іспит необмежену кількість разів, але не частіше одного разу на чотири місяці.

Якщо з моменту складання іспиту вже минуло чотири місяці, особа може повторно зареєструватися на іспит в електронному кабінеті.

Результати іспиту встановлюються не пізніше 15 календарних днів від дати складення іспиту. 

Нагадаємо, орієнтовно іспит триває 30 хвилин.

Іспит охоплює письмову частину (29 тестових завдань) та усну (монолог).

Максимальна кількість балів за іспит для виконання службових обов’язків - 63.

На підставі підсумкового електронного протоколу перевірки Національна комісія зі стандартів державної мови ухвалює рішення про надання або ненадання претендентові державного сертифіката. Якщо особа не складе іспит, вона може повторно його скласти через 4 місяці.

Раніше «Судово-юридична газета» провела дослідження стосовно можливості зареєструватися на тестування у Києві та області. На початку січня найближчі дати були на 14 травня. Відтак простіше було їхати в сусідні регіони.

Водночас, 11 лютого стало відомо про скандал довкола Національної комісії зі стандартів державної мови. Зокрема, частина членів комісії вирішили звільнити голову Орисю Демську. За її словами через це може бути заблокована робота Комісії.

Також «Судово-юридична газета» писала, що п’ятий апеляційний адміністративний суд повідомив, як складнощі з отриманням сертифікатів про володіння державною мовою блокують конкурси на держслужбу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валерій Марчук
    Валерій Марчук
    голова Чернівецького апеляційного суду