Освітній омбудсмен виступив проти скасування державної підсумкової атестації: в мережі його розкритикували

18:57, 11 февраля 2022
Профільний комітет парламенту має розглянути можливість скасування державної підсумкової атестації школярів цього року.
Освітній омбудсмен виступив проти скасування державної підсумкової атестації: в мережі його розкритикували
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов виступив проти скасування державної підсумком атестації (ДПА). На його думку, це може призвести «до ще більших освітніх втрат». Про це він написав на своїй офіційній сторінці у соціальних мережах.

До Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій було направлено на розгляд проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (щодо окремих питань завершення 2021/2022 навчального року).

Цей проект Закону пропонує скасувати проведення державної ДПА у загальноосвітніх школах. Одинадцятикласники можуть пройти державну підсумкову атестацію, у тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням.

«У 2020-2021 роках скасування ДПА для здобувачів освіти було вимушеним кроком у зв’язку з епідемічною ситуацією. Скасовувати третій рік поспіль цей важливий інструмент оцінювань навчальних результатів учнів базової та старшої школи, на мою думку, означає поглибити незнання щодо якості української освіти, яка від початку пандемії й так зазнала суттєвих втрат. Проект Закону пропонує скасувати ДПА для одинадцятикласників», - написав Горбачов.

Він нагадав, що цьогорічні одинадцятикласники були випускниками 9 класів на початку пандемії й також не складали тоді ДПА. Через це, на думку Горбачова, їхні освітні результати на рівні базової та старшої школи «залишаються не оціненими, й ні заклади освіти, ні держава не можуть наразі порівняти результати їхніх знань до та під час пандемії й відповідно, проаналізувати освітні втрати, виробити певну стратегію».

При цьому Горбачов також повідомив, що батьки учнів скаржаться на зниження рівня знань своїх дітей в умовах пандемії та дистанційного навчання. На його думку, причинами зниження якості освіти є:

- нерівний доступ дітей до освіти

- відсутність або нестача комп’ютерного обладнання

- незадовільна якість інтернету або його відсутність

- психологічні особливості щодо сприйняття інформації дітьми різного віку

- незадовільна якість навчального процесу з боку деяких педагогів

- втрата мотивації до навчання здобувачами освіти.

При цьому в коментарях до його допису дописувачі активно критикувала дану ініціативу Горбачова і навпаки підтримували ідею про скасування ДПА. Зокрема, на думку дописувачів, ДПА не є реальним показником рівня знань учнів, а навпаки викликає у дітей зайвий стрес при здачі.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що питання стосовно  скасування чи проведення  у 2022 році ДПА для випускників шкіл 4, 9, 11 класів найближчим часом буде розглянуто на засіданні комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валерій Марчук
    Валерій Марчук
    голова Чернівецького апеляційного суду