Верховна Рада врегулювала питання, пов’язаних із пенсійним забезпеченням членів сімей колишніх військовослужбовців

16:10, 24 марта 2022
Пенсія в разі втрати годувальника призначається кожному утриманцю, у тому числі батькам (одному з батьків), дружині (чоловікові): Рада прийняла закон.
Верховна Рада врегулювала питання, пов’язаних із пенсійним забезпеченням членів сімей колишніх військовослужбовців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада 24 березня прийняла законопроект 6417 про врегулювання питань, пов’язаних із пенсійним забезпеченням членів сімей колишніх військовослужбовців, у тому числі добровольців, загиблих під час участі в АТО/ООС. Про це повідомила глава партії «Слуга народа» Олена Шуляк.

 Проблеми, яку вирішує законопроект:

За законом, пенсія за віком призначається після досягнення особами

60, 63 та 65 років за наявності страхового стажу.

Члени сімей загиблих учасників АТО/ООС, зокрема батьки та дружина, які досягли віку 60, 63 чи 65 років, можуть не мати права на призначення пенсії в разі втрати годувальника, якщо в них немає необхідного страхового стажу. Таким чином, вони позбавлені як права на призначення пенсії за віком, так і права на  пенсію в разі втрати годувальника. Крім того, у зв’язку із загибеллю сина / доньки, чоловіка / дружини під час участі в АТО / ООС такі члени сім’ї, коли стануть непрацездатними, не матимуть можливості отримувати допомогу від дітей, чоловіка / дружини.

 Що змінюється

 Усуваються розбіжності між нормами пункту „а” статті 36, статтею 37 та частиною четвертою статті 41 закону щодо розмірів пенсії у разі втрати годувальника, яка призначається батькам, дружині / чоловіку, непрацездатному члену сім’ї. Встановлюються такі розміри пенсії:

якщо пенсія призначається батькам (одному з батьків), дружині (чоловікові) або право на пенсію має один непрацездатний член сім’ї  загиблого (померлого) годувальника, ‒ у розмірі 70% грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї.

якщо право на пенсію мають двоє і більше непрацездатних членів сім’ї (крім батьків, дружини (чоловіка) ‒ у розмірі 50% грошового забезпечення загиблого (померлого) годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї.

в розрахунку на кожного непрацездатного члена сім’ї ‒ у розмірі не менше від двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

пенсія в разі втрати годувальника призначається кожному утриманцю, у тому числі батькам (одному з батьків), дружині (чоловікові).

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області