В податковому законодавстві є посилання на Перелік територій, на яких ведуться бойові дії, однак Кабмін його не визначив

15:30, 30 марта 2022
Чи встановлено Кабміном Перелік територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, адже на нього посилається Державна податкова служба, говорячи про податкові спрощення.
В податковому законодавстві є посилання на Перелік територій, на яких ведуться бойові дії, однак Кабмін його не визначив
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Державна податкова служба повідомила, що у зв’язку із прийняттям Верховною Радою 15 березня 2022 року Закону № 2120-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» змінено встановлений Податковим кодексом порядок справляння плати за землю. Закон набрав чинності 17 березня 2022 року.

 При цьому деякі зміни прив’язані до Переліку територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ. Його за законом має встановити КМУ своїм рішенням.

 Зокрема, ДПС зазначає: «Зміни, що прийняті у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, передбачають, що тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди (підпункт 69.14 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу) .

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України».

 Аналогічно у Законі прописано, що тимчасово, за 2022 податковий (звітний) рік, не нараховується та не сплачується екологічний податок за об’єктами оподаткування, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

 Разом із тим, читачі видання цікавляться, чи вже встановлено цей перелік територій Урядом.

 Як вдалося з’ясувати нашому виданню, цей Перелік станом на 30 березня Кабміном не визначений.

Існує лише перелік територій в контексті є-підтримки. Його встановлено розпорядженням КМУ від 6 березня 2022 р. № 204-р (Перелік областей на основі довідки ДСНС та даних Генштабу)

 ПЕРЕЛІК

 адміністративно-територіальних одиниць, на території
яких платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове
державне соціальне страхування, які перебувають на обліку
на відповідній території,  може надаватися допомога
в рамках Програми “єПідтримкаˮ

Волинська область

Донецька область

Житомирська область

Запорізька область

Київська область

м. Київ

Луганська область

Миколаївська область

Одеська область

Сумська область

Харківська область

Херсонська область

Чернігівська область

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва