Рада відмовилася передавати усі повноваження керівника САП його першому заступнику

18:08, 20 июня 2022
Депутати провалили підтриману комітетом пропозицію, яка передбачала дозволити в.о. керівника САП отримати процесуальні повноваження керівника відомства.
Рада відмовилася передавати усі повноваження керівника САП його першому заступнику
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада відмовилася передавати усі повноваження очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури його першому заступнику. Депутати провалили відповідну поправку до Антикорупційної стратегії на 2021-2025 рік авторства очільника антикорупційного комітету ВР Анастасії Радіної.

Пропонувалося на законодавному рівні закріпити, що  за відсутності заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури всі його повноваження здійснює перший заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Цією ж поправкою в якості однієї з цілей стратегії пропонувалося визначити удосконалення порядку формування конкурсної комісії з добору на адміністративні посади у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Законодавство обмежує права в.о. керівника САП у порівнянні з повноцінним очільником інституції. Згідно зі статтею 8 закону про прокуратуру  письмові накази адміністративного характеру, які стосуються організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, видаються за обов’язковим погодженням керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а не в.о. керівника САП.

Ця ж стаття передбачає, що керівник САП(а не в.о. керівника) представляє Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру у відносинах з державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, громадськими об’єднаннями, міжнародними організаціями та іноземними органами влади;

2) організовує діяльність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури;

3) здійснює розподіл обов’язків між першим заступником та заступником керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури;

4) визначає після початку досудового розслідування прокурора, який здійснює повноваження прокурора у конкретному кримінальному провадженні;

5) визначає групу прокурорів, які здійснюють повноваження прокурорів в особливо складному кримінальному провадженні, а також прокурора для керівництва такою групою.

Як пояснив в.о. керівника САП Максим Грищук більше процесуальних повноважень має заступник генерального прокурора – керівник САП.

«Адміністративна незалежність збереглася в таких умовах. Процесуально кожен прокурор в САП незалежний. В тій частині, де генпрокурор повинна підписувати, вона знайомиться з матеріалами. Певною мірою це ускладнює процес в плані часу отримання результату. Наприклад для визначення групи прокурорів раніше необхідно було 10 хвилин, зараз на це витрачаємо 2-3 дні. Для підписання інших документів теж іноді потрібно багато часу», - додав Грищук.

Як повідомляла «Судово-юридична газета» частина членів Комісії з відбору керівника САП наполягає на скликанні засідання. За підсумками співбесід найбільше балів в конкурсі на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури набрав детектив НАБУ Олександр Клименко. Однак рішення про переможця досі не оголошене.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва