Рада планує на час війни вдвічі збільшити строк давності для накладення штрафів

21:00, 4 июля 2022
Пропонується встановити, що під час дії правового режиму воєнного стану в Україні перебіг строків для накладення адміністративного стягнення, продовжується у два рази або до дня припинення або скасування режиму воєнного стану в установленому законодавством порядку.
Рада планує на час війни вдвічі збільшити строк давності для накладення штрафів
Джерело фото: Верховна Рада
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт 7404 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо здійснення судочинства в умовах воєнного стану авторства групи депутатів серед яких очільник комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас, яким пропонується на час війни вдвічі збільшити строк давності для накладення адміністративних штрафів та тимчасово скасувати термін давності для виконання постанов про накладення штрафів. За відповідне рішення проголосували 258 народних депутатів.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 38 Кодексу про адміністративні правопорушення та зазначити, що під час дії  правового режиму воєнного стану в Україні перебіг строків, визначених цією статтею, продовжується у два рази або до дня припинення або скасування режиму воєнного стану в установленому законодавством порядку. Вказана стаття регулює строк накладення штрафу з моменту вчинення адміністративного правопорушення.

Чинна норма статті 38 Кодексу передбачає, що адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді). За окремі правопорушення термін давності може становити до двох років, однак, як зазначають автори, у зв’язку з бойовими діями суди не встигають розглянути відповідні протоколи.

Цим же проєктом депутати пропонують на час війни зупинити строк давності виконання постанов про накладання штрафів. Чинна норма статті 303 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає, що не підлягає виконанню постанова про накладення адміністративного стягнення, якщо її не було звернуто до виконання протягом трьох місяців з дня винесення. В разі оскарження, перебіг строку давності зупиняється до розгляду скарги.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», один з перевізників отримав штраф у 51 тисячу гривень за порушення вагових норм.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва