Раді пропонують дозволити позичити ще майже 80 мільярдів гривень на фінансування пенсій, субсидій та допомогу внутрішньо переміщеним особам

13:17, 6 июля 2022
Пропонується, зокрема збільшити видатки Мінсоцполітики на 73 мільярди гривень, а також виділити додаткове фінансування на пільгові кредити бізнесу за рахунок збільшення внутрішніх та зовнішніх запозичень.
Раді пропонують дозволити позичити ще майже 80 мільярдів гривень на фінансування пенсій, субсидій та допомогу внутрішньо переміщеним особам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» серед яких голова бюджетного комітету парламенту Юрій Арістов та заступник голови фракції монобільшості Євгенія Кравчук зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7523 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік", яким пропонується збільшити видатки кошторису на майже 80 мільярдів гривень задля додаткового фінансування переважно соціальних видатків.

Законопроектом пропонується збільшити видатки державного бюджету на 80.976,8 млн грн (у т.ч. загальний фонд – на 79.314,3 млн грн та спеціальний фонд – на 1.662,5 млн грн) за рахунок збільшення показників державних запозичень на 79.431,3 млн грн (у т.ч. внутрішні запозичення – на 4.000 млн грн та зовнішні запозичення – на 75.431,3 млн грн /в т.ч. за загальним фондом – на 73.768,8 млн грн та за спеціальним фондом – на 1.662,5 млн грн/) та надходжень від іншої допомоги, наданої Європейським Союзом, – на 1.545,5 млн гривень.

Понад 79 мільярдів додаткових надходжень загального фонду пропонується розподілити таким чином: Міністерству соціальної політики України планують виділити 73,7 мільярдів гривень, які, серед іншого, планується спрямувати на виплату субсидій – 3,3 мільярдів гривень.

Крім цього пропонується виділити понад 32 мільярдів гривень на допомогу внутрішньо переміщеним особам, зокрема і оплату комунальних послуг.

Вказані видатки планується забезпечити за рахунок здійснення запозичень.

Також пропонується виділити за новою бюджетною програмою «Підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції» 1,5 мільярдів гривень за рахунок збільшення надходжень від іншої допомоги, наданої Європейським Союзом на відповідну суму. При цьому передбачається, що підтримка буде здійснюватися за умови включення до Державного аграрного реєстру.

Цим же проєктом передбачається виділення міністерству фінансів України за бюджетною програмою «Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва» (код 3501540) передбачено 4.000 млн грн за рахунок збільшення державних внутрішніх запозичень.

Вказані кошти пропонується виділити на реалізацію програму кредитування для бізнесу «5-7-9». Як зазначається у пояснювальній записці, збільшення видатків на програму пов’язано з переглядом облікової ставки НБУ, а також попитом на кредити.

Як зазначається у пояснювальній записці, зростання облікової ставки Нацбанку з 10% до 25% та попит.

За спеціальним фондом державного бюджету передбачено для Міністерства розвитку громад та територій України (загальнодержавні видатки та кредитування) нову бюджетну програму «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на відновлення об'єктів критичної інфраструктури в рамках спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Проект розвитку міської інфраструктури - 2» (код 2761620) у сумі 1.662,5 млн грн за рахунок збільшення державних зовнішніх запозичень. Запропоновані зміни передбачені у зв’язку з необхідністю відновлення критичної інфраструктури у містах, які найбільше постраждали від збройної агресії Російської Федерації.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», голова Нацбанку Кирило Шевченко закликав припинити емісійне фінансування бюджету.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Ярослав Конощук

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду