Верховна Рада збільшила видатки на субсидії та пенсії на 81 млрд грн

12:39, 9 июля 2022
Верховна Рада внесла зміни до закону про Державний бюджет України, збільшивши видатки на 81 млрд грн.
Верховна Рада збільшила видатки на субсидії та пенсії на 81 млрд грн
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

9 липня парламент підтримав в цілому законопроект 7523 про внесення змін до Закону України «Про Держбюджет України на 2022 рік», яким пропонується збільшити загальні видатки з державного бюджету на 80,9 млрд грн.

Так, пропонується збільшити видатки державного бюджету на 80,97 мільярдів грн (у тому числі, за загальним фондом – на 79,3 та за спеціальним фондом – на 1,6 млдр грн) за рахунок надходжень від іншої допомоги, наданої Європейським Союзом, внутрішніх та зовнішніх запозичень. При цьому, передбачається збільшення граничного обсягу дефіциту державного бюджету та граничного обсягу державного боргу.

Вказані кошти передбачається спрямувати:

Міністерству соціальної політики України – на фінансування бюджетних програм «Виплата деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплата послуг окремим категоріям населення» – 5 770 717,2 тис. грн.; «Виплата пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі» – 3 329 703,6 тис. грн., «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» – 3 329 703,6 тис. грн.;

Пенсійному фонду України – на фінансування бюджетної програми «Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду» (код 2506080) – 32 304 131,8 тис. грн.;

Міністерству розвитку громад та територій України (загальнодержавні видатки та кредитування) – для цільового фінансування нової бюджетної програми «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на відновлення об’єктів критичної інфраструктури в рамках спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Проект розвитку міської інфраструктури – 2»» (код 2761620) – 1 662 534,0 тис. грн.

Міністерству аграрної політики та продовольства України – на збільшення фінансування бюджетної програми «Підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції» – 1 545 500,0 тис. грн.;

Міністерству фінансів України – на додаткове фінансування бюджетної програми «Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва» – 4 000 000,0 тис. грн.

У проекті також пропонується, зокрема:

  • надати право Державному агентству автомобільних доріг України за погодженням з Міністерством фінансів України здійснювати правочини з борговими зобов’язаннями, що виникли за запозиченнями, залученими під державні гарантії з метою фінансового забезпечення розвитку мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення;
  • установити, що у 2022 році підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської         продукції       за         бюджетною   програмою «Підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції» (код 2801500) здійснюється через Український державний фонд підтримки фермерських господарств у разі внесення відомостей про них до Державного аграрного реєстру
  • дозволити, у період дії воєнного стану в Україні та протягом шести місяців після його припинення або скасування, не застосовувати обмеження, встановлені ч. 7 ст. 74 Бюджетного кодексу України, щодо заборони у поточному бюджетному періоді здійснювати нові місцеві запозичення та надавати місцеві гарантії, якщо у процесі здійснення платежів з погашення та обслуговування місцевого боргу та/або гарантованого місцевого боргу, обумовлених договором між кредитором та позичальником та/або правочином надання місцевої гарантії, порушено графік платежів, що призвело до нарахування будь-яких штрафних санкцій, до погашення такої простроченої заборгованості та сплати усіх нарахованих штрафних санкцій.

«У разі прийняття законопроекту № 7523 уточнений плановий показник дефіциту державного бюджету на п.р. значно перевищуватиме граничну величину, визначену частиною першою статті 14 Кодексу (не більше 3% прогнозного ВВП), хоча дію відповідної норми зупинено на 2022 р. пунктом 3 розділу «Прикінцеві положення» Закону.

Поряд з тим, ймовірним може бути перевищення визначеної частиною другою статті 18 Кодексу граничної величини загального обсягу державного боргу та гарантованого державою боргу на кінець поточного бюджетного періоду (не вище 60% річного номінального обсягу ВВП), при тому що зазначене обмеження згідно з пунктом 23-1 розділу VI Кодексу не застосовується у випадках введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Отже, реалізація законопроекту № 7523 призведе до збільшення державного боргу і дефіциту державного бюджету та у середньостроковій перспективі до значного додаткового навантаження на державний бюджет щодо обслуговування і погашення відповідних боргових зобов’язань, що теж відмічено у висновку Мінфіну», - йдеться у Висновку Комітету ВР з питань бюджету на даний законопроект.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва