В яких випадках можна відмовитися від отримання повістки

12:54, 10 мая 2023
Зокрема, коли таке вручення проводиться особою, яка на це не має законних підстав.
В яких випадках можна відмовитися від отримання повістки
Фото: ТСН
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, згідно позиції Верховного Суду від 8 вересня 2022 року у справі № 300/1263/22, про яку раніше писала «Судово-юридична газета», повістка не може бути оскаржена в будь-якому суді, тому що цей документ є лише засобом оповіщення особи про необхідність виконати військовий обов’язок відповідно до закону.

Так, згідно з п. 8 Указу Президента від 24 лютого 2022 року № 65 «Про загальну мобілізацію» місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (ТКЦ СП) доручено, зокрема, організувати та забезпечити у встановленому порядку своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу.

Повістка є лише засобом оповіщення військовозобов’язаної особи для її прибуття на вказану дату до територіального центру комплектування та не має обов’язкового наслідку укладення контракту для проходження військової служби.

По суті оскаржувана повістка, яка складена на виконання законодавства з питань військового обов’язку та вручена позивачеві, не є рішенням чи дією суб’єкта владних повноважень у розумінні КАС України.

Обов’язок військовозобов’язаної особи з’явитися за викликом до відповідного ТЦК встановлений не повісткою, а Законом «Про військовий обов’язок і військову службу», у ч. 1 ст. 1 якого зазначено, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком громадян України.

Разом з тим, на думку експертів sud.ua, у певних випадках військовозобов’язаний має право відмовитися від отримання повістки.

Зокрема, коли таке вручення проводиться особою, яка на це не має законних підстав.

Так, відповідно до п. 32 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який затверджено постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. №1487, у разі отримання розпорядження відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх явку на призовні дільниці (пункти попереднього збору), виконавчі органи сільських, селищних, міських рад здійснюють оповіщення зазначених у розпорядженні призовників, військовозобов’язаних та резервістів за місцем їх проживання шляхом вручення під їх особистий підпис у картках первинного обліку повісток.

Також відповідно до п. 47 у разі отримання розпоряджень районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки  щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій зобов’язані:

  1. видати наказ (розпорядження) про оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, довести його до відома таких осіб під особистий підпис у частині, що стосується їх прибуття до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки у визначені ним строки, та надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки;
  2. вручити призовникам, військовозобов’язаним та резервістам повістки про явку за викликом до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки (за наявністю).

Отже, відповідно до порядку таке повноваження мають співробітники територіальних центрів комплектування, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій.

Вказаним Порядком також затверджена форма повістки (додаток 11). У ній мають бути заповнені відповідні поля:

  • назва «ПОВІСТКА»;
  • ПІБ військовозобов’язаного;
  • адреса місця реєстрації або місця фактичного проживання військовозобов’язаного;
  • номер повістки;
  • номер і дата розпорядження ТЦК та СП про необхідність явки військовозобов’язаного;
  • дата, час і адресу ТЦК та СП для явки військовозобов’язаного;
  • найменування посади керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради;
  • підпис особи, що видала повістку;
  • дата видачі повістки;
  • мокра печатка.

Для відмови в отриманні повістки призовник повинен мати конкретні і поважні причини, серед яких:

  • якщо у документі вказані неправильні дані отримувача (повістка може бути адресована комусь іншому);
  • повістку вручає не уповноважена на це особа;
  • немає печатки /підпису комісара ТЦК та СП.

Таким чином, якщо при вручення повістки, ви зауважили об’єктивні помилки, існує можливість відмовитись від її підписання.

У такому разі співробітник ТЦК та СП повинен скласти акт про відмову від отримання повістки у присутності свідків.

Підписувати такий акт особа, яка відмовляється від отримання повістки, не зобов'язана, проте якщо повістка дійсно вручалася із зазначеними вище порушеннями, слід вказати конкретну причину відмови та підписати акт, щоб у майбутньому такий акт був належним доказом наявності підстав для відмови від отримання повістки в разі судового розгляду чи накладання адміністративного стягнення.

Згідно позиції ККС Верховного Суду у справі № 761/8429/16-к  від 2021 року відповідальність за ухилення від призову наступає тоді, коли особа отримала повістку, розписалася про її отримання і не з’явилася, або відмовилася від отримання повістки у присутності свідків.

Після фіксації Вашої відмови від отримання повістки та складання акту, справа передається на розгляд керівникам ТЦК та СП, який в результаті може стягнути штраф за порушення правил військового обліку.

Штраф можна оскаржити в суді, де ТЦК та СП буде доводити, що Ви порушили правила обліку. Отже, відповідальність настає саме за порушення правил обліку, але за те, що ви відмовились від повістки.

Нагадаємо, що відповідно до статті 210—1 порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію - тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1700 до 3400 грн.

В подальшому особу, яка отримала повістку і не прибула за викликом, можуть притягти до кримінальної відповідальності.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду