Чи зобов’язаний банк надати інформацію щодо кредитних зобов'язань представнику клієнта

19:05, 17 сентября 2018
ВС роз’яснив, у яких випадках представник клієнта банку має право на отримання інформації, що містить банківську таємницю.
Чи зобов’язаний банк надати інформацію щодо кредитних зобов'язань представнику клієнта
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Позивачу, як представнику клієнта банку, банк відмовив у наданні відповіді про кредит, мотивуючи це банківською таємницею. На це ВС зазначив, що представник має право отримати таку інформацію.

Постановою Верховного Суду від 02.05.2018 року у справі №756/10063/15-ц про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити дії рішення першої та апеляційної інстанцій скасовані, суд зобов’язав банк надати інформацію на питання, викладене у запиті.

По суті спору. Позивач подав позов до банку, мотивуючи вимоги тим, що він уклав із банком  кредитний договір, на підставі якого, на думку позивача, до нього право власності на валюту за цим договором не перейшло, банк також не надавав дозвіл на її конвертацію. Тому його представник звернувся до банку про  надання інформації щодо кредиту позивача та подальший рух коштів. Однак банк не надав запитувану інформацію.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суди дійшли висновку, що банк правомірно відмовив у наданні інформації, зазначеної у запиті, з метою нерозповсюдження та захисту інформації, яка становить банківську таємницю.

ВС погодився із судами попередніх інстанцій в частині відмови у задоволенні позову щодо визнання бездіяльності відповідача протиправною.

Водночас зазначив, що суди помилково відмовили у задоволенні позовної вимоги у частині зобов'язання відповідача до вчинення дій, оскільки задоволення позовної вимоги про зобов'язання банку надати інформацію відповідає вимогам закону та забезпечує позивачу доступ до інформації щодо кредитних зобов'язань, стороною в яких він є, що сприятиме захисту прав позивача.

Суди попередніх інстанцій установили правовий статус представника, однак залишили поза увагою те, що представник позивача має право на отримання інформації, що містить банківську таємницю, власником якої є клієнт банку. Крім того, ч.1 ст.1076 ЦК України банк гарантує таємницю банківського рахунка, операцій за рахунком і відомостей про клієнта. Відомості про операції та рахунки можуть бути надані тільки власне клієнтам або їх представникам. Таким чином, законодавство не забороняє надавати інформацію, що містить банківську таємницю і представникам.

З рішенням суду можна ознайомитись за посиланням.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області