Втручання в діяльність судді: ВРП розглянула повідомлення судді Вадима Лисенка

16:35, 28 ноября 2018
Вища рада правосуддя знову ухвалила звернутися до Генпрокуратури.
Втручання в діяльність судді: ВРП розглянула повідомлення судді Вадима Лисенка
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 27 листопада, Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Амур-Нижньодніпровського райсуду міста Дніпропетровська Вадима Лисенка про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, передає прес-служба ВРП.

У повідомленні зазначено, що в Амур-Нижньодніпровському районному суді міста Дніпропетровська здійснюється судовий розгляд кримінального провадження від 1 березня 2017 року стосовно Владислава Бородіна та Олега Клочкова за ознаками злочину, передбаченого пунктами 4, 12 частини другої статті 115 (Умисне вбивство) КК України.

За клопотанням обвинувачених кримінальне провадження відповідно до частини третьої статті 31 (Склад суду) КПК України розглядається судом присяжних у складі: головуючий суддя Лисенко В.О., суддя Воробйов В.Л., три присяжні.

Обвинуваченим Бородіну В.О. та Клочкову О.В. обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Ухвалою суду від 27 серпня 2018 року, постановленою головуючим суддею у справі, задоволено клопотання прокурора Ставицького В.А. про продовження строку тримання під вартою обвинуваченим Бородіну В.О. та Клочкову О.В. на строк до 25 жовтня 2018 року включно.

2 жовтня 2018 року близько 15:30 до Амур-Нижньодніпровського районного суду міста Дніпропетровська прибув громадянин, представився як Сергій Селіванов, який не є учасником кримінального провадження, та висловив головуючому судді усну вимогу постановити судове рішення і звільнити обвинуваченого Клочкова О.В. з-під варти. Свою вимогу громадянин Селіванов С.О. обґрунтував тим, що він, начебто, є цивільним представником Клочкова О.В., якого, на його думку, незаконно тримають під вартою. Враховуючи, що розгляд вказаного кримінального провадження був призначений на 16:00 3 жовтня 2018 року, громадянин Селіванов С.О. наполегливо рекомендував головуючому судді скасувати обвинуваченому Клочкову О.В. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, звільнивши останнього з-під варти в залі суду. У разі іншого рішення громадянин Селіванов С.О. погрожував головуючому судді Лисенку В.О. кримінальним переслідуванням.

2 жовтня 218 року під час судового розгляду кримінального провадження стосовно Бородіна В.О. та Клочкова О.В. головуючий суддя повідомив учасників судового провадження про зазначений факт втручання громадянина Селіванова С.О. в діяльність головуючого судді. На запитання головуючого судді обвинувачений Клочков О.В. повідомив, що Селіванов С.О. є його однокласником та діє в його інтересах.

Вважаючи зазначені вище дії громадянина Селіванова С.О. втручанням у діяльність судді щодо здійснення правосуддя, Лисенко В.О. на підставі частини четвертої статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» звернувся з відповідним повідомленням до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора.

«Вважаю, що громадянин Селіванов С.О. незаконно втрутився в діяльність судді Лисенка В.О. щодо здійснення правосуддя, оскільки, не будучи учасником судового провадження, він звернувся з приводу конкретної справи, що перебуває у провадженні судді, в інший спосіб, ніж це передбачено процесуальним законодавством», — підсумував член Вищої ради правосуддя Андрій Бойко.

Доповідач поінформував, що згідно з інформацією, наданою прокуратурою Дніпропетровської області на запит члена Вищої ради правосуддя, за результатами розгляду повідомлення судді Амур-Нижньодніпровського районного суду міста Дніпропетровська Лисенка О.В. прокуратурою області 30 жовтня 2018 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України за фактом можливого втручання Селіванова С.О. в діяльність судді Амур-Нижньодніпровського районного суду міста Дніпропетровська Лисенка В.О. Здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні доручено ГУ НП в Дніпропетровській області.

З урахуванням зазначеного Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання щомісяця інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за повідомленням судді Амур-Нижньодніпровського районного суду міста Дніпропетровська Вадима Лисенка.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Заводського районного суду міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області Тамари Шарко про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва