Електронний суд: ВРП стурбована низькою готовністю до впровадження ЄСІТС

15:53, 19 февраля 2019
Належне впровадження системи з 1 березня є проблематичним через стислі строки.
Електронний суд: ВРП стурбована низькою готовністю до впровадження ЄСІТС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У ВРП стурбовані низьким ступенем готовності до впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з 1 березня 2019 року.

Про це йшлося під час зустрічі за участю членів Вищої ради правосуддя, представників Постійної комісії ВРП з питань впровадження ЄСІТС та експертів Проекту Європейського Союзу «Право-Justice», що відбулась у понеділок, 18 лютого, передає прес-служба ВРП.

Проект у межах реалізації Підкомпоненту 4.2. Автоматизація бізнес-процесів у судовій владі Компоненту 4 починає активну співпрацю з представниками судової влади України у питанні підтримки національних судових інституцій щодо впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Мета зустрічі — обмінятися думками стосовно стану впровадження ЄСІТС та обговорити плани співпраці з надання експертної та технічної допомоги Україні у цьому процесі у межах співробітництва Проекту із органами та установами системи правосуддя.

Нагадаємо, 1 грудня 2018 року в газеті «Голос України» через офіційне оголошення Державна судова адміністрація України на виконання параграфу 2 (Прикінцеві положення) розділу 5 Закону України №2147-VIII від 03.10.2017 «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» анонсувала створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Дослідна експлуатація системи розпочинається з 1 березня 2019 року у складі наступних підсистем (модулів): Єдиний контакт-центр судової влади України; Єдина підсистема управління фінансово-господарськими процесами; Офіційна електронна адреса (Електронний кабінет); Офіційний веб-портал «Судова влада України»; Єдиний державний реєстр судових рішень; Підсистема «Електронний суд»; Модуль «Автоматизований розподіл»; Модуль «Судова статистика». З 1 січня 2019 року підсистема ЄСІТС функціонує в тестовому режимі.

ЄСІТС працюватиме на підставі Положення про Єдину судову інформаційну (автоматизовану) систему, яке затверджується Вищою радою правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України та після консультацій з Радою суддів України. Як було зазначено на останньому засіданні Постійної комісії 13 лютого 2019 року, проект Положення був надісланий Державною судовою адміністрацією України до Вищої ради правосуддя лише 5 лютого 2019 року. Тож наразі проект вказаного документу знаходиться на обговоренні у судах та суміжних інституціях органів юстиції. До 20 лютого 2019 року Постійна комісія ВРП з питань впровадження ЄСІТС прийматиме зауваження до документа, який має бути ухвалений до 1 березня 2019 року.

Член Вищої ради правосуддя Анатолій Мірошниченко, який входить до складу Постійної комісії ВРП, під час зустрічі зауважив, що через стислі строки належне впровадження ЄСІТС з 1 березня 2019 року є проблематичним. «Наразі наше головне завдання — затвердити вчасно Положення про ЄСІТС та мінімізувати можливі ризики через зміст цього документа», — наголосив А. Мірошниченко, зауваживши про необхідність пошуку перехідного механізму впровадження ЄСІТС.

А. Мірошниченко також звернув увагу на важливість експертної та технічної підтримки цього масштабного проекту не лише через роботу з окремими інституціями, а в першу чергу, через сприяння кожному з етапів запровадження системи.

Член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко зауважив під час дискусії, що вкрай важливим є впровадження ЄСІТС поетапно з урахуванням технічних можливостей судової системи. Під час зустрічі йшлося про низку ускладнюючих чинників впровадження кожного з модулів ЄСІТС, запуск яких було анонсовано ДСА України. Керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар також висловив стурбованість готовністю до впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з 1 березня 2019 року.

Анатолій Мірошниченко та керівник Служби інспекторів ВРП Володимир Куценко акцентували на необхідності подальшої роботи над узгодженням вимог процесуальних кодексів із проектом Положення та іншими питаннями.

На думку міжнародного експерта Проекту Даймара Лііва, оскільки, відповідно до проекту Положення, у 80% випадків взаємодіяти з ЄСІТС будуть апарати судів, важливими є підтримка і навчання користувачів.

Участь у зустрічі взяли член ВРП Андрій Овсієнко, члени Постійної комісії ВРП з питань впровадження ЄСІТС, член ВРП Анатолій Мірошниченко, керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар, керівник Служби інспекторів ВРП Володимир Куценко, начальник управління інформаційних технологій та захисту інформації секретаріату ВРП Олександр Радченко, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Оксана Лисенко, головний спеціаліст відділу статистично-аналітичної роботи Оксана Пригодій, а також начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко, а від Проекту Європейського Союзу «ПРАВО-Justice»: міжнародні експерти Ліна Гришкевич, Даймар Ліів, національні експерти Поліна Казакевич, Наталія Ковалко, перекладач Сімона Тевольде.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС, можуть подати процесуальні, інші документи, зробити інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС з використанням власного електронного цифрового підпису.

Крім того, відомо, що впровадження відеофіксації судового процесу та Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи стало справжнім викликом для судової влади.

Також нам стало відомо, як в Електронному суді контролювати перебіг справи з власного гаджету.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва