Суддя з Києва повідомила про тиск з боку громадської організації

16:14, 28 февраля 2019
Вища рада правосуддя перевірить викладені суддею факти.
Суддя з Києва повідомила про тиск з боку громадської організації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Голосіївського районного суду міста Києва Плахотнюк Катерина Григорівна повідомила, що на неї тиснуть з боку громадської організації «Ініціативи майбутнього». Про це передає прес-центр судової влади України.

Суддя зазначає, що спеціалізується на розгляді цивільних справ та є слідчим суддею Голосіївського районного суду міста Києва.

На розгляді судді перебувають подані у кримінальному провадженні клопотання сторони обвинувачення про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, клопотання та скарги сторони захисту про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 190 (Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою), частиною п’ятою статті 27 (Види співучасників), частиною четвертою статті 190, частиною першою статті 205 (Фіктивне підприємництво), частиною першою статті 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), частинами другою, третьою статті 358 Кримінального кодексу України.

«Як повідомляє суддя, перед початком розгляду клопотань органу досудового розслідування щодо застосування запобіжних заходів стосовно підозрюваних у кримінальному провадженні, клопотань сторони захисту щодо звільнення майна з-під арешту та повернення його власникам здійснюється пікетування приміщення суду активістами, які голосно висловлюються на адресу судді, вимагаючи «законного рішення».

Суддя зазначає, що із 6 лютого 2019 року від громадської організації «Ініціативи майбутнього» на її адресу неодноразово надходили повідомлення про участь у судових засіданнях представника вказаної організації.

Повідомлення з посиланнями на кримінальне провадження мають принизливий характер, містять неправдиві, на думку судді, твердження, а саме: «…Слід зазначити, що дана категорія справ викликає значний суспільний інтерес, а відтак і увагу до судді, який здійснює розгляд будь-яких питань в межах кримінальної справи. Вважаємо за необхідне звернути увагу суду, що на теперішній час на державному рівні вживаються заходи, направлені на підвищення довіри до судової  влади в Україні, однак наслідком неналежного виконання суддями своїх посадових обов’язків та ведення останнього способу життя, яке порочить високе звання судді є приниженням престижу судової системи, що зумовлює недовіру та упереджене ставлення до судової гілки влади взагалі».

Крім того, Плахотнюк К.Г. зазначає, що з 4 лютого 2019 року на її номер мобільного телефону надходять телефонні виклики, у мобільний додаток Viber, електронну пошту судді, її помічника та секретаря судового засідання невідомі особи надсилають повідомлення та інформацію з посиланням на неіснуючі домовленості (з текстами позовних заяв, судових рішень).

19 лютого 2019 року близько 23:00 суддя виявила розклеєні на дверях та стінах будинку, де вона мешкає, світлини з її зображенням та написами «суддя Плахотнюк К.Г. у нарадчій кімнаті», «Біла гарячка».

Суддя зазначає, що світлини зроблені невідомим їй способом під час її перебування у нарадчій кімнаті.

20 лютого 2019 року на мобільний телефон судді надходили дзвінки з невідомих їй номерів. Зокрема, об 11:00 невідома особа назвалася представником компанії «Подарок 911», зверталася до судді «Катюша», наполегливо пропонувала вийти та отримати нібито зроблене нею із цього самого мобільного телефону на адресу суду замовлення — повітряні кульки та оплатити за доставку таксі.

Плахотнюк К.Г. вказує, що про вказані події та вчинення стосовно неї психологічного тиску вона одразу повідомила голову Голосіївського районного суду міста Києва Чередніченко Н.П.

Суддя вважає зазначені дії проявом неповаги та відвертим тиском на суд, які здійснюються у зв’язку з розглядом нею клопотань сторони обвинувачення та клопотань, скарг сторони захисту в кримінальному провадженні з метою перешкодити прийняттю неупередженого рішення та змінити слідчого суддю.

На переконання Плахотнюк К.Г., про це також свідчить намагання усунути її від розгляду вказаних клопотань і скарг учасниками зазначеного кримінального провадження шляхом подання чисельних заяв про відвід, звернень зі скаргами щодо неї до Вищої ради правосуддя», — йдеться у повідомленні.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суддя Запорізького районного суду Запорізької області Ачкасов Олександр Михайлович повідомив про звернення народного депутата України, у якому висловлено прохання прискорити розгляд конкретної судової справи.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду