Хто має право представляти інтереси особи у суді: з’явилося роз’яснення

20:30, 28 февраля 2019
З 1 січня 2019 року представником у суді може бути лише адвокат або законний представник.
Хто має право представляти інтереси особи у суді: з’явилося роз’яснення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З 1 січня 2019 року відбулися зміни у законодавстві щодо представлення інтересів фізичних осіб у судовому процесі (цивільне провадження). Про це повідомляє прес-служба Звенигородського районного суду Черкаської області. 

Сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та/або через представника. Особиста участь у справі фізичної особи не позбавляє її права мати ц цій справі представника.

Юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

До 1 січня 2019 року представником у суді міг бути адвокат або інша особа, яка досягла 18 років, має цивільну процесуальну дієздатність і належно посвідчені повноваження на здійснення представництва в суді. А починаючи з 1 січня 2019 року, відповідно до ст. 60 ЦПК України, представником у суді може бути лише адвокат або законний представник.

Законний представник має право представляти інтереси в суді малолітніх осіб віком до 14 років, недієздатних фізичних осіб (це батьки, усиновлювачі, опікуни); неповнолітніх осіб від 14 до 18 років та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена (це батьки, усиновлювачі, піклувальники).

Чим це передбачено?

Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» №1401-VIII від 02.06.2016 Конституцію України доповнено статтею 1312, якою передбачено, що виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Відповідно до п. 11 ч. 16Розділу ХV «Перехідні положення» Конституції України, з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» внесені зміни набирали чинності поступово, а саме: представництво відповідно до ст. 1312  Конституції України виключно адвокатами:

  • у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року;
  • у судах апеляційної інстанції — з 1 січня 2018 року;
  • у судах першої інстанції  з 1 січня 2019 року.

Представництво органів державної влади та місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року.

Представництво в суді у провадженнях, розпочатих до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», здійснюється за правилами, які діяли до набрання ним чинності,  до ухвалення у відповідних справах остаточних судових рішень, які не підлягають оскарженню.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, чи є копії договору та ордера належним підтвердженням повноважень адвоката.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва