Суддя Токмацького райсуду Запорізької області повідомила про втручання в її діяльність

13:40, 5 апреля 2019
До ВРП надійшло повідомлення про втручання у професійну діяльність судді Токмацького райсуду.
Суддя Токмацького райсуду Запорізької області повідомила про втручання в її діяльність
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Токмацького районного суду Запорізької області Новікова Наталія Валеріївна просить Вищу раду правосуддя та Генерального прокурора вжити заходів реагування у зв’язку з поданням потерпілим заяви про нібито вчинення нею кримінального правопорушення, повідомляє прес-центр судової влади України

Новікова Н. В. повідомила, що кримінальне провадження за обвинуваченням за ч. 3 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), ч. 3 ст. 382 (невиконання судового рішення) Кримінального кодексу України перебуває на розгляді суду та на сьогодні не завершене.

27 березня 2019 року їй стало відомо, що територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у  Мелітополі, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, відповідальність за який передбачено ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України — перешкоджання суддею законній професійній діяльності журналіста.

Під час досудового розслідування встановлено, що 17 грудня 2018 року у Токмацькому районному суді Запорізької області суддя Новікова Н. В. ухвалила заборонити відеофіксацію позаштатному журналісту інформаційного агентства «Антикор Запоріжжя», що, на його думку, є порушенням вимог чинного законодавства в частині відкритості та гласності судового процесу.

Суддя наголошує, що відомості про вчинення нею злочину внесено саме за заявою вказаного журналіста. Вона вважає, що надання оцінки процесуальним діям судді до ухвалення остаточного рішення у справі є втручанням у здійснення правосуддя, що суперечить Конституції України.

Відповідно до ст. 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», вказане повідомлення внесене до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що суддя з Одещини повідомила про втручання в її діяльність з боку директора підприємства. Вказане повідомлення внесене до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Крім того, повідомлялося, що засуджені погрожували суддям після оголошення вироку, і ВРП проведе перевірку з цього приводу.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки