Суддю з Київщини звільнено з посади за вчинення істотного дисциплінарного проступку

12:20, 1 июля 2019
ВРП звільнила суддю Романа Керімова на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.
Суддю з Київщини звільнено з посади за вчинення істотного дисциплінарного проступку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 27 червня 2019 року розглянула подання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення Керімова Романа Вагіфовича з посади судді Ржищевського міського суду Київської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 11 лютого 2019 року №409/2дп/15-19. Про це повідомляє офіційний сайт ВРП.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова поінформувала, що Керімов Роман Вагіфович Постановою Верховної Ради України від 5 червня 2008 року №333-VI обраний суддею Антрацитівського міськрайонного суду Луганської області безстроково. Указом Президента України від 14 лютого 2015 року №82/2015 переведений на посаду судді Ржищевського міського суду Київської області.

Рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 11 лютого 2019 року №409/2дп/15-19 суддю Ржищевського міського суду Київської області Керімова Р.В. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у вигляді внесення подання Вищій раді правосуддя про звільнення його з посади судді.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя встановила, що суддя Ржищевського міського суду Київської області Керімов Р.В. з різних підстав відсутній на робочому місці з 18 червня 2015 року, у тому числі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю на підставі листів непрацездатності, виданих медичними закладами охорони здоров’я міста Антрацита Луганської області, які розміщені на тимчасово окупованій території, а з 16 вересня 2015 року з невідомих причин не здійснює правосуддя. За цей час суддею Керімовим Р.В. не вживались жодні дії, спрямовані на виконання обов’язків судді України. Суддя Керімов Р.В. не вчиняв обов’язкових дій щодо подання декларацій доброчесності судді, родинних зв’язків судді у період з 2016 року до моменту розгляду цієї дисциплінарної справи, а також декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у період з 2015 року до моменту розгляду дисциплінарної справи.

Таким чином, на думку Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя, перебуваючи у статусі судді Ржищевського міського суду Київської області до цього часу, Керімов Р.В. фактично з 2015 року самоусунувся від виконання професійних обов’язків судді, зокрема стосовно здійснення правосуддя, виконання обов’язкових дій щодо подання декларацій доброчесності судді, родинних зв’язків судді, а також декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Також у матеріалах суддівського досьє відсутні відомості про складання суддею Керімовим Р.В. іспиту в межах процедури кваліфікаційного оцінювання на відповідність судді займаній посаді.

Крім того, Служба безпеки України повідомила, що вказаний суддя з вересня 2002 року по березень 2015 року обіймав посаду заступника голови Антрацитівського міського суду Луганської області. 11 травня 2014 року Керімов Р.В. підтримав псевдореферендум щодо створення «Луганської народної республіки». Крім того, він активно сприяв рідному братові, так званому коменданту міста Антрацита, у формуванні та організації діяльності терористичних груп на території Луганської області. У цей час він також здійснював незаконне правосуддя від імені «народного трибуналу Луганської народної республіки».

Як наголошено у листі Служби безпеки України, згідно з інформацією Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України, 22 травня 2015 року о 15 год. 13 хв. Керімов Р.В. вилетів з аеропорту «Жуляни» до Російської Федерації рейсом TSO2376 Київ — Домодєдово та до цього часу перебуває за межами України.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що суддя Ржищевського міського суду Київської області Керімов Р.В. вчинив дисциплінарні проступки, наслідком яких є притягнення судді до дисциплінарної відповідальності з підстав, визначених пунктом 3 частини першої статті 106 Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» (допущення суддею поведінки, що порочить звання судді та підриває авторитет правосуддя, зокрема в питаннях дотримання норм суддівської етики та стандартів поведінки, які забезпечують суспільну довіру до суду). Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя також дійшла висновку, що дії судді Ржищевського міського суду Київської області Керімова Р.В. свідчать про вчинення ним істотного дисциплінарного проступку, що є несумісним зі статусом судді.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 6 червня 2019 року №1557/0/15-19 рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 11 лютого 2019 року № 409/2дп/15-19 залишено без змін.

7 червня 2019 року до Вищої ради правосуддя надійшло подання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення Керімова Р.В. з посади судді Ржищевського міського суду Київської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 11 лютого 2019 року № 409/2дп/15-19.

«Частиною третьою статті 56 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» визначено, що питання про звільнення судді згідно з пунктом 3 частини шостої статті 126 Конституції України Вища рада правосуддя розглядає на підставі подання Дисциплінарної палати про звільнення судді. Відповідно до пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України, статті 115 Закону України  від 2 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» підставою для звільнення судді є вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді», — зазначила Лариса Швецова.

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Керімова Романа Вагіфовича з посади судді Ржищевського міського суду Київської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВРП звернеться до ГПУ щодо погроз судді Запорізького райсуду.

Також нам стало відомо про внесення змін до складу робочої групи Вищої ради правосуддя.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду