Втручання в діяльність судді: Вища рада правосуддя звернеться до ГПУ

16:44, 10 июля 2019
ВРП розглянула повідомлення судді Бабушкінського райсуду Дніпропетровська.
Втручання в діяльність судді: Вища рада правосуддя звернеться до ГПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 9 липня 2019 року розглянула повідомлення судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Лукінової Катерини Сергіївни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

 Доповідач – член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував, що у провадженні судді Лукінової К.С. перебувала справа за позовною заявою та заявою про забезпечення позову громадянина К. до громадян Л., Н., Б. про визнання порушення права позивача та стягнення сумарної шкоди.

 Ухвалою судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Лукінової К.С. від 10 квітня 2019 року роз’єднано позовні вимоги громадянина К. до громадян Л., Н., Б. про визнання порушення права позивача та стягнення сумарної шкоди та виділено в самостійне провадження позовну вимогу громадянина К. до громадянина Л. про визнання порушення права позивача.

 Ухвалою судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська від 10 квітня 2019 року позовна заява громадянина К. до громадян Н., Б. про стягнення сумарної шкоди разом із заявою про забезпечення позову передана за підсудністю до Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська.

 Після роз’єднання позовних вимог та виділення в окреме провадження позовної вимоги К. до Л. про визнання порушення права позивача позовну заяву ухвалою суду залишено без руху і запропоновано позивачу усунути вказані в ній недоліки заяви.

 Суддя в повідомленні зазначає, що на виконання цієї ухвали 26 квітня 2019 року позивач К. подав до канцелярії суду уточнену позовну заяву. При цьому ним було змінено склад учасників справи, а також залучено до участі у справі як відповідачів суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Лукінову К.С. та суддю Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Антонюка О.А.

 На думку судді, в уточненій позовній заяві містяться відомості, які порочать її честь та гідність як судді, є принизливими та підривають довіру до правосуддя, тому мають бути розцінені як втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя, оскільки метою подання вказаної уточненої позовної заяви є усунення судді Лукінової К.С. від розгляду справи і залучення її до участі в цій справі як відповідача.

 Суддя звертає увагу, що позивач К. фактично перебрав на себе повноваження особи, відповідальної за здійснення автоматизованого розподілу судової справи, і бажає самостійно обирати суддю для здійснення правосуддя за його позовними заявами шляхом включення до числа відповідачів того судді, який виніс судове рішення не на його користь.

 У повідомленні також зазначено, що, як поінформував 2 травня 2019 року помічник судді Лукінової К.С., К. заходив до приймальні кабінету судді та повідомив, що буде «вносити» відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань стосовно судді за кожним процесуальним документом, який прийме чи прийняла суддя Лукінова К.С. за його заявами, позовами тощо.

 Суддя в повідомленні цитує уточнену позовну заяву К., зміст якої, на її переконання, свідчить про тиск на неї, ображає її і принижує не тільки як людину, а і як суддю, підриває авторитет правосуддя.

 Суддя стверджує, що К. зловживає процесуальними правами, наданими йому як позивачу, втручається у правосуддя і всупереч визначеному у статті 33 Цивільного процесуального кодексу України порядку самостійно обирає склад суду для розгляду його справ. Зауважила, що саме через вказані дії К. змушена передати справу до Дніпровського апеляційного суду на підставі статті 26 ЦПК України для визначення її підсудності.

 Вказані обставини суддя розцінює як втручання К. в її діяльність щодо здійснення правосуддя.

 Відповідно до вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя звернулась із повідомленням про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя до Вищої ради правосуддя та до Генерального прокурора і просила вжити передбачені чинним законодавством заходи реагування.

 20 травня 2019 року Прокуратурою Дніпропетровської області внесено відомості до ЄРДР та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України, за фактом можливого втручання К. в діяльність судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Лукінової К.С. з метою перешкодити виконанню нею службових обов’язків.

 На сьогодні досудове розслідування триває, проводяться необхідні слідчі та процесуальні дії, спрямовані на встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

 Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого стосовно судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Лукінової Катерини Сергіївни у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

 Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП ухвалила звільнити суддю Святошинського райсуду Києва.

Також стало відомо, що ВРП звернеться до ГПУ стосовно підроблення рішення Гуляйпільського райсуду Запорізької області.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України