Прослуховування розмов в судах: Печерський райсуд призначив експертизу

12:20, 6 августа 2019
Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система не відповідає вимогам законодавства та має численні вразливості для несанкціонованого доступу.
Прослуховування розмов в судах: Печерський райсуд призначив експертизу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Печерський райсуд призначив комплексну судову інженерно-технічну експертизу інформаційно-телекомунікаційних та ЄСІТС систем. Відповідне рішення міститься в ухвалі суду від 18 липня 2019 у справі №757/36865/19-к.

Проведення перевірки суд доручив експертам Науково-дослідного центру судової експертизи з питань інтелектуальної власності Мін’юсту.

Зазначається, що співробітники СБУ перевірили обладнання дата-центру ДП «ІСС» ДСА та виявили шкідливе програмне забезпечення MinerGate. Програма була встановлена на FTP-сервері та працювала з 1 січня минулого року.

Органи досудового розслідування встановили, що Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система не відповідає вимогам законодавства та має численні вразливості для несанкціонованого доступу. Це стало причиною блокування, знищення та виведення з ладу у період з 24 грудня 2018 року по 25 січня 2019 року судової системи України.

Зокрема, на веб-сайтах судів та веб-порталі «Судова влада України» зниклі всі новини за період з 6-го по 27 грудня 2018 року, не функціонував сервіс електронної пошти в ДСА, судах та інших органах і установах у системі правосуддя, був відсутній доступ до низки електронних послуг.

ДКІБ СБУ у ході перевірки комп'ютерного та серверного обладнання ДП «ІСС» виявив наступне:

  • шкідливе програмне забезпечення MinerGate, яке було інстальовано на FTP-сервері та з 1 січня 2018 року, використовуючи потужності і електроенергію ДСА, здійснювало видобуток електронних грошей (криптовалюти);
  • мало місце незаконне використання серверного обладнання ДСА для роботи низки приватних ресурсів;
  • виявлений інсталяційний файл шкідливого програмного забезпечення з функцією спеціального технічного засобу негласного отримання інформації. Зазначене ШПЗ/СТЗ було встановлено на низці ноутбуків ДП «ІСС», яке використовувались для налаштування серверів, персональних комп'ютерів ДСА та судів м. Києва та тривалий час здійснювало скриті аудіозаписи розмов оточення.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що у кабінеті судді Малиновського райсуду Одеси детективи НАБУ вилучили детектори прослуховуючих засобів і камер спостереження, а також генератор шуму.

Також ми повідомляли, хто насправді розсилає погрози в суди.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва