Розкриття та розслідування злочину, вчиненого стосовно судді з Києва: ВРП звернеться до ГПУ

16:15, 12 сентября 2019
Суддя Голосіївського райсуду повідомила про втручання в її діяльність.
Розкриття та розслідування злочину, вчиненого стосовно судді з Києва: ВРП звернеться до ГПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 10 вересня 2019 року розглянула повідомлення судді Голосіївського районного суду міста Києва Плахотнюк Катерини Григорівни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував, що, як зазначено у повідомленні, на розгляді судді Плахотнюк К.Г. як слідчого судді Голосїївського районного суду міста Києва перебувають судові провадження з розгляду клопотань сторони обвинувачення про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, клопотань та скарг сторони захисту, подані у кримінальному провадженні.

З 4 лютого 2019 року на особистий номер мобільного телефону судді, її електронну пошту, а також електронну пошту помічника судді та секретаря судових засідань надходять від невідомих осіб телефонні дзвінки, повідомлення та інформація, в яких йдеться про незрозумілі неіснуючі домовленості та які містять посилання на тексти документів (позовних заяв, судових рішень).

19 лютого 2019 року після 23:00 суддя Плахотнюк К.Г., повертаючись з роботи додому, побачила наклеєні на дверях та стінах під’їзду будинку, в якому вона проживає, роздруковані на принтері світлини з її зображенням, зроблені у невідомий для неї спосіб під час перебування в нарадчій кімнаті, із написами великими літерами «суддя Плахотнюк К.Г. у нарадчій кімнаті» та «біла гарячка».

19 квітня 2019 року у перерві між призначеними цього дня судовими засіданнями присутні в суді представники засобів масової інформації висловили у приймальні судді вимоги про надання Плахотнюк К.Г. інтерв’ю щодо нібито спільного бізнесу її сина — Плахотнюка Дмитра Дмитровича й адвоката Войченка С.В. (захисників підозрюваного П.).

Суддя стверджує, що така інформація не відповідає дійсності та має провокаційний характер, оскільки її син Плахотнюк Д.Д. не міг мати жодних ділових чи партнерських стосунків з адвокатом Войченком С.В., ніколи не був та не є засновником чи учасником будь-яких юридичних осіб.

У зв’язку із зазначеними подіями суддя зробила відповідний запит через офіційний сайт Міністерства юстиції України.

За даними витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань про товариство з обмеженою відповідальністю «АНТІКРЕДИТ», 17 квітня 2019 року зроблено запис в цьому Реєстрі про проведення державної реєстрації вказаної юридичної особи.

Крім того, із зазначеного витягу встановлено, що згідно з переліком засновників цієї юридичної особи, в якому вказано, у тому числі, частку кожного із них, засновниками вказаного товариства є Войченко С.В., розмір внеску до статутного фонду 200 000 грн, та син судді Плахотнюк Д.Д., розмір внеску до статутного фонду 200 000 гривень.

При цьому адвокат Войченко С.В. був одним із захисників підозрюваного П. під час розгляду суддею клопотань органу досудового розслідування щодо обрання вказаній особі запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у відповідному кримінальному провадженні.

Суддя заперечує той факт, що її син є фактичним засновником ТОВ «АНТІКРЕДИТ». Зазначає, що державна реєстрація 17 квітня 2019 року ТОВ «АНТІКРЕДИТ» із зазначенням одним із його засновників Плахотнюка Д.Д. є наслідком внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, іншого підроблення офіційних документів невідомими судді особами саме з метою тиску на неї як суддю.

Вказані дії суддя вважає тиском, оскільки вона здійснює правосуддя у відповідному кримінальному провадженні. На думку судді Плахотнюк К.Г., такий тиск чиниться на неї з метою перешкодити здійсненню об’єктивного та безстороннього розгляду клопотань та скарг, які перебувають у її провадженні, у межах вказаного кримінального провадження.

Під час перевірки Прокуратура міста Києва повідомила, що за результатами розгляду звернення судді Голосіївського районного суду міста Києва Плахотнюк К.Г. 18 березня 2019 року Прокуратурою міста Києва внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України. Проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено слідчому управлінню Головного управління Національної поліції у місті Києві. Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснюється Прокуратурою міста Києва. Нині досудове розслідування у кримінальному провадженні триває та перебуває на контролі Прокуратури міста Києва.

Наразі у вказаному кримінальному провадженні здійснюються усі необхідні слідчі (розшукові) дії, спрямовані на встановлення об’єктивної істини та повне, об’єктивне і неупереджене розслідування всіх обставин справи.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого стосовно судді Голосіївського районного суду міста Києва Плахотнюк Катерини Григорівни у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за відповідним номером.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП внесе Володимиру Зеленському подання про призначення 21 судді.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки