Стало відомо, чи передаються кредити у спадок

17:10, 15 ноября 2019
Спадкоємцям важливо знати деякі особливості.
Стало відомо, чи передаються кредити у спадок
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Отримання спадщини — частина нашого життя. Проте як бути, коли спадкодавець залишив вам майно, що досі знаходиться у кредиті? Чи передаються й кредити у спадок? На ці та інші питання відповіли у прес-центрі Судової влади України.

Які дії банку в разі смерті позичальника?

Насамперед важливо відзначити, що банк зупиняє нарахування відсотків з дня смерті позичальника. Спадкоємцям необхідно письмово повідомити кредитора про те, що трапилося, і додати копії підтверджувальних документів.

Якщо позичальник кредиту помер, хто повинен платити кредит за померлу людину — з'ясовується протягом півроку за фактом прийняття спадщини. На цей час позика залишається замороженою. Після прийняття важливо відразу врегулювати відносини з кредитором і домовитися про графік виплат.

У разі, якщо від повернення грошей явно відмовилися — згідно із законодавством України у банку-кредитора є право звернутися до суду.

Однак варто звернути увагу на такий момент. Банк має звернутися до вас з вимогою про сплату заборгованості в такі строки:

- протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги;

- протягом одного року від настання строку вимоги, якщо банк не знав і не міг знати про відкриття спадщини.

У разі порушення банком хоча б одного строку ви звільняєтесь від сплати боргу.

Оскільки ви прийняли спадщину, то повинні розрахуватися з боргами померлого — однак лише за умови, якщо банк виконав свій обов’язок щодо повідомлення вас про наявну заборгованість у строки, наведені вище.

Також зазначаємо, що на час прийняття спадщини банком припиняються всі нарахування за боргом спадкодавця, однак це здійснюється за заявою спадкоємців відразу після смерті спадкодавця, тому ви можете вимагати зменшення суми боргу банком, якщо такі нарахування були здійснені.

У разі несплати вами заборгованості банк може звернутися до суду.

Отримати спадок можна у двох варіантах:

  • за законом (це родичі: батьки, другий з подружжя, діти, брати, сестри, дядьки, тітки тощо);
  • за заповітом (будь-яка особа, яку померлий вказав у заповіті та визначив її долю).

Хто повинен виплачувати кредит за померлого родича?

Платити кредитні борги померлого родича, згідно з законом, повинні спадкоємці першої черги — чоловік або дружина, які пережили спадкодавця, діти, батьки. Також зобов'язання поширюються на тих, хто був указаний в заповіті, якщо такий наявний. Розглянемо кілька можливих варіантів.

Якщо людина за життя була одружена — дружина виплачує кредит померлого чоловіка або навпаки. Якщо подружжя перебувало в розлученні — зобов'язання не переходять на колишнього чоловіка або дружину.

Трапляється і таке, що чоловік і жінка роками не живуть разом, але офіційного розірвання шлюбу не відбулося. Тут гостро постає питання — чи зобов’язана дружина виплачувати кредит померлого чоловіка? Пояснюємо: тут ситуація така саме, якби подружжя проживало спільно, — боргові обов'язки переходять на дружину.

Однак можна спробувати довести свої права в судовому порядку. В такому випадку краще звертатися до юристів, які допоможуть з'ясувати і нададуть консультацію з питання, хто погашає кредит померлого чоловіка, якщо подружжя не проживало разом.

Якщо людина не була одружена і у неї немає дітей — позику доводиться повертати батькам. Організації-кредитори йдуть на списання кредиту померлого сина, але це можливо лише в тому випадку, якщо позика була застрахована. Може трапитися, що приймачі отримають суму більшу, ніж необхідно для закриття позики. Це залежить від суми страхової виплати, прописаної в договорі.

Окремо розглянемо варіант, якщо в спадок надходить квартира з боргами. Комунальні борги померлого дістаються спадкоємцю разом з нерухомістю. Чи варто приймати таку спадщину, залежить від суми боргу та стану житла. Але якщо все вже оформлено — щоб уникнути стягнення грошей судом, слід в порядку, передбаченому законодавством, сплатити заборгованість за комунальні послуги.

Найбільш поширена спадщина — невиплачені кредити. Після смерті позичальника можливі наступні варіанти розвитку подій для його спадкоємців:

  • спадкоємці приймають спадщину, знаючи про кредит;
  • спадкоємці приймають спадщину, не знаючи про кредит;
  • спадкоємці відмовляються від прийняття спадщини.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала постанову ВС щодо підстав для визнання заповіту недійсним

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки