Суд захистив інтереси держави у позові до підприємства «Нафтохімік Прикарпаття»

13:22, 23 декабря 2019
Судом встановлено, що Фонд державного майна України є одним із засновників «Нафтохіміка» та володіє 26% статутного капіталу.
Суд захистив інтереси держави у позові до підприємства «Нафтохімік Прикарпаття»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Господарський суд Івано-Франківської області задовольнив позов Фонду державного майна України та визнав недійсними рішення наглядової ради ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» і рішення загальних зборів товариства. Про це повідомляє портал «Судова влада України».

Фонд державного майна України звернувся до суду, вказуючи, що повноваження членів наглядової ради ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» припинилися, відтак наглядова рада в наведеному складі не була уповноважена на скликання позачергових загальних зборів 11.05.2019, а тому її рішення підлягають скасуванню.

Судом встановлено, що Фонд державного майна України є одним із засновників «Нафтохіміка» та володіє 26% статутного капіталу, а відтак має право здійснювати управління корпоративними правами держави, що перебувають у сфері його управління.

Відповідно до постанови Західного апеляційного господарського суду від 14.03.2019, залишеною без змін постановою Верховного Суду від 26.06.2019 року, визнано недійсним рішення загальних зборів підприємства щодо обрання членів наглядової ради.

Отже, з 14.03.2019  повноваження членів наглядової ради, обраних загальними зборами Нафтохіміка від 17.04.2018 року, припинилися. Всупереч вищенаведеному, 11 травня відбулися загальні збори ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття».

Законодавством передбачено, що після припинення повноваження наглядової ради її члени обираються загальними зборами, що обов`язково вноситься до порядку денного загальних зборів. Однак, відповідно до оскаржуваного рішення загальних зборів, питання щодо обрання членів наглядової ради не вирішувалось.

Суд, врахувавши фактичні обставини справи, визнав рішення наглядової ради недійсними. Крім того, визнав рішення загальних зборів товариства неправомірними, оскільки вони не стосувалися обрання членів наглядової ради, що за обставин, які мають місце, мало б бути обов`язково включено до порядку денного загальних зборів.

Відповідно до ст. 50 Закону України «Про акціонерні товариства» у разі, якщо рішення загальних зборів або порядок прийняття такого рішення порушують вимоги цього Закону, інших актів законодавства, статуту чи положення про загальні збори акціонерного товариства, акціонер, права та охоронювані законом інтереси якого порушені таким рішенням, може оскаржити це рішення до суду протягом трьох місяців з дати його прийняття.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Україні можуть створити Вищий спецсуд з питань захисту конкуренції

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України