ВРП повторно звернулася до міжнародних організацій щодо формування конкурсної комісії для проведення конкурсу до ВККС

08:55, 22 января 2020
Вища рада правосуддя повторно запросила міжнародні й іноземні організації номінувати своїх представників до складу конкурсної комісії.
ВРП повторно звернулася до міжнародних організацій щодо формування конкурсної комісії для проведення конкурсу до ВККС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У своєму зверненні Вища рада правосуддя висловила міжнародним та іноземним організаціям свою повагу і вдячність за надану допомогу в реформуванні судової влади в Україні, запросила до конструктивного діалогу щодо обговорення питань, пов’язаних із номінуванням міжнародних експертів до складу конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, та запропонувала номінувати таких експертів. Про це йдеться на сайті ВРП.

Нагадаємо, що 7 листопада 2019 року набрав чинності Закон України від 16 жовтня 2019 року № 193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (далі – Закон № 193-ІХ), яким внесено низку змін до законів України «Про судоустрій і статус суддів» та «Про Вищу раду правосуддя».

Зокрема, статтею 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (тут і далі  у редакції Закону № 193-IX) визначено, що призначення на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України здійснюється Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу в порядку, передбаченому цим Законом.

Відповідно до статті 951 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Вищою радою правосуддя для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України утворюється конкурсна комісія та затверджується її персональний склад.

До складу конкурсної комісії входять, зокрема, три особи з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України, до складу Громадської ради міжнародних експертів, утвореної відповідно до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд».

Порядок отримання Вищою радою правосуддя пропозицій від міжнародних та іноземних організацій щодо осіб із числа міжнародних експертів визначається положенням про конкурс. Положення про конкурс затверджує Вища рада правосуддя.

 10 грудня 2019 року на виконання зазначених вище положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Вища рада правосуддя згідно з рішенням № 3407/0/15-19 затвердила Положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі – Положення).

Листом від 11 грудня 2019 року Вища рада правосуддя звернулася до Генерального Секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич, Голови Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас, Генерального Директора Європейського бюро боротьби із шахрайством Вілле Ітяля, Керуючого Директора Європейського банку реконструкції і розвитку у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне та Генерального Секретаря Організації економічного співробітництва і розвитку Анхель Гурріа з інформацією про можливість у визначені Положенням строки надати Вищій раді правосуддя пропозиції стосовно трьох осіб з числа міжнародних експертів.

Проте у визначений Положенням строк пропозицій щодо персонального складу конкурсної комісії з числа міжнародних експертів до ВРП не надійшло.

З метою забезпечення проведення конкурсу Вища рада правосуддя 14 січня 2020 року внесла  зміни до пункту 3.7 Положення, згідно з яким у разі, якщо суб’єктами формування складу конкурсної комісії не надіслані пропозиції щодо персонального складу конкурсної комісії у строк, визначений абзацом першим цього пункту, Вища рада правосуддя може ухвалити рішення про продовження строку для надсилання суб’єктами формування складу конкурсної комісії пропозицій.

16 січня 2020 року Вища рада правосуддя своїм рішенням продовжила строк для надсилання суб’єктами формування складу конкурсної комісії – міжнародними й іноземними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України, пропозицій стосовно кандидатів до складу конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України до 5 лютого 2020 року.

Таким чином, ВРП повторно запросила міжнародні й іноземні організації номінувати своїх представників до складу конкурсної комісії.

Відповідні звернення направлені до міжнародних та іноземних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України та які номінували своїх представників до складу Громадської ради міжнародних експертів, утвореної відповідно до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд».

 Тож Вища рада правосуддя повторно звернулася до Генерального Секретаря Ради Європи, Генерального Директора Європейського бюро по боротьбі із шахрайством (ОЛАФ), Керуючого Директора Європейського банку реконструкції і розвитку у країнах Східної Європи та Кавказу (ЄБРР) та Генерального Секретаря Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).

Крім того, Вища рада правосуддя також звернулася до міжнародних та іноземних організацій, з якими Україна відповідно до даних Міністерства закордонних справ України співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України, а саме: Президента Європейської організації з питань юстиції (Євроюст), Виконавчого Директора Європейського поліцейського офісу (Європол), Генерального Секретаря Інтерполу, Директора Світового банку у справах Молдови, Білорусі та України, Президента Європейських партнерів проти корупції, керівника Регіонального Офісу в Східній Європі Управління ООН з наркотиків та злочинності.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП продовжила строк для формування конкурсної комісії для проведення конкурсу до ВККС.

Також ми повідомляли, що формування нового складу ВККС опинилося під загрозою.  

Ще Вища рада правосуддя оприлюднила перелік кандидатів на посади членів ВККС.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська