Суд роз’яснив відповідальність за насильство над дітьми

16:10, 28 января 2020
Насилля над дітьми показує неспроможність дорослого вирішити конкретну проблему.
Суд роз’яснив відповідальність за насильство над дітьми
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Якщо для когось досі не є очевидним той факт, що дітей бити не можна, то повторимо: не можна — ні своїх, ні чужих. Такі дії караються законом України. Про це розповіли у прес-службі Хмільницького міськрайонного суду.

Засоби масової інформації рясніють повідомленнями або ж страшними картинками з побитими, понівеченими дітьми.

Не скажемо вам нічого нового: ви б’єте свою дитину — і тим самим розписуєтесь у своїй неспроможності вирішити проблему іншим, гуманним шляхом. Це триватиме доти, доки дитина не виросте і не дасть вам здачі, або ж ви зламаєте її психологічно і, таким чином, скалічите не лише фізично, а й морально.

Окремо нагадуємо, що завдати шкоді своїй дитині можна не лише побоями, а й моральним знущанням, яке має кілька підвидів. Це:

  • усна образа або приниження;
  • ігнорування дитини;
  • відмова у задоволенні потреб дитини;
  • залякування (тероризування дитини);
  • ізоляція дитини;
  • інші методи морального впливу.

Психологи можуть розповісти детальніше, чому не можна застосовувати фізичну силу чи моральне знущання до дітей, а юристи пояснять, що вам за це буде. Інколи це ефективніше впливає на деяких несвідомих громадян, аніж десятки розмов.

Стаття 35 Закону України «Про охорону дитинства» та стаття 15 Закону України про попередження насильства в сім'ї» вказують, що особи, винні у порушенні вимог законодавства про охорону дитинства або ж вчинили насильство в сім’ї, несуть кримінальну, адміністративну або цивільно-правову відповідальність відповідно до законів України.  

Найстрашніше, що може бути для дитини, коли її кривдники — батьки, ті, хто мають оберігати, захищати і любити.

Тож яке покарання або стягнення «світить» за вчинення таких діянь:

  • штраф від 10 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян;
  • можуть бути громадські роботи — 30-240 годин;
  • виправні роботи до 1 року;
  • адміністративний арешт до 7 діб;
  • арешт до 6 місяців;
  • обмеження волі до 2 років;
  • позбавлення волі до 5 років.

Якщо в сім’ї коїться домашнє насильство над неповнолітніми, дитина вправі сама звернутись до правоохоронних органів. Тепер діти вважаються жертвами насильства й у тому разі, якщо були присутні при сценах насильства, скоєного над іншими членами родини.

Якщо педагоги, вихователі, медики чи сусіди помітили, що відносно якоїсь дитини вчиняється домашнє насильство, її поведінка змінилась або ж помітні ознаки побоїв на тілі, то не пізніше однієї доби необхідно звернутися до представників місцевої влади, ювенальної поліції чи одразу на 102.

Жодним чином не стверджуємо, що у кожній родині до дітей застосовують психологічне чи фізичне насильство. Віримо, що своїх діток саме ви любите до безтями. Але служби у справах дітей, ювенальна поліція і суди знають страшні і кричущі випадки, які трапляються з неповнолітніми у зовні дуже благополучних і хороших сім’ях. Попередження таких випадків — наш моральний обов’язок і бажання захистити дітей від страшних, а часом непоправних вчинків дорослих.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Хмельницький міськрайонний суд заборонив чоловіку три місяці перебувати в місці спільного проживання з дружиною через систематичне насильство в сім’ї.

А в Офісі Генерального прокурора в 2020 році запрацює спеціальний відділ протидії насильству щодо дітей.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду