«Кадровий голод» в судах впливає на якість правосуддя: голова Верховного Суду

17:12, 28 февраля 2020
Усі суди першої інстанції укомплектовано суддями на 67,5 % від штатної чисельності.
«Кадровий голод» в судах впливає на якість правосуддя: голова Верховного Суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нестача суддів із повноваженнями сьогодні становить близько третини від штатної чисельності. Про це голова Верховного Суду Валентина Данішевська сказала на робочій нараді керівництва ВС із головами апеляційних судів, яка відбулася 27 лютого 2020 року в Кловському палаці. Повідомляє прес-служба ВС.

У своїй доповіді Валентина Данішевська, зокрема, поінформувала присутніх про кількість справ і матеріалів, що надійшли до судів першої й апеляційної інстанцій цивільної, адміністративної, господарської й кримінальної юрисдикцій, а також про кількість розглянутих судами справ і матеріалів у 2019 році та порівняла торішні цифри з показниками 2018 року.

Загалом у 2019 році до судів першої інстанції надійшло 3 459 392 справи та матеріали, що майже на 3,5 % більше, ніж у 2018 році.

Вчергове порушено гостре питання «кадрового голоду» в судах. Валентина Данішевська зазначила, що сьогодні правосуддя не здійснюється в 13 судах, при цьому жодного судді немає у 8 судах. Зокрема, загальні місцеві суди укомплектовано суддями, які мають повноваження, на 65,5 % від штатної чисельності; адміністративні — на 75 %, господарські — на 74,4 %. Загалом усі суди першої інстанції укомплектовано суддями на 67,5 % від штатної чисельності.

Очільниця Верховного Суду додала, що на сьогодні не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів, тому неможливо провести нові конкурси на посаду судді, однак звернула увагу, що Велика Палата ВС недавно відмовила в задоволенні позову про визнання незаконним конкурсу на посаду судді, проведеного ВККС. «Є надія, що незабаром до судів прийдуть працювати понад 450 нових суддів. Це має дещо покращити ситуацію з кадровим голодом у судах», – зазначила вона.

Збільшення кількості надходжень та розглянутих справ спостерігається й в апеляційних судах. Так, у 2019 році на розгляд другої інстанції надійшло 479 334 справи і матеріали, що на 40 % більше, ніж у 2018 році. У тому числі до загальних апеляційних судів надійшло 352 671 справа та матеріали, до апеляційних адміністративних –101 082, до господарських апеляційних – 25 581.

У 2019 році апеляційними судами було розглянуто 474 005 справ і матеріалів, що на 39 % більше, ніж у 2018 році. У тому числі загальні апеляційні суди розглянули 347 322 справи та матеріали, апеляційні адміністративні – 99 837, господарські апеляційні – 26 846.

Як і суди першої інстанції, апеляційні суди відчувають «кадровий голод». В апеляційних судах загальної юрисдикції здійснюють правосуддя 66,2 % суддів від штатної чисельності, в апеляційних адміністративних – 77 %, господарських апеляційних – 73 %.

«Як бачимо, і перша, і друга інстанції потребують якнайшвидшого поповнення якісними кадрами», – підкреслила голова Верховного Суду.

Зростання кількості звернень громадян до суду та недостатня кількість суддів із повноваженнями в судах призводить до надмірного навантаження на суддів, що своєю чергою об’єктивно впливає на якість відправлення правосуддя.

«Середнє навантаження розглянутих справ на одного суддю просто вражає, – сказала В. Данішевська. – У місцевих судах цей показник становить 1000 справ».
Більше того, у багатьох судах навантаження на одного суддю значно більше. Наприклад, у Печерському районному суді міста Києва – 1900 справ і матеріалів на рік.

У виступі голови ВС йшлося також про причини скасування Верховним Судом рішень апеляційних судів, про рішення Європейського суду з прав людини, про роботу в напрямку поліпшення умов для відвідувачів судів та про рівень довіри до судової системи.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що залишок нерозглянутих справ у судах збільшується

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду