Законодавчі зміни щодо спрощення заповнення вакантних посад суддів: ВРП надала висновок

16:33, 16 марта 2020
Вища рада правосуддя в межах компетенції підтримала законопроект № 2823 за умови врахування деяких пропозицій.
Законодавчі зміни щодо спрощення заповнення вакантних посад суддів: ВРП надала висновок
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя затвердила 12 березня консультативний висновок до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо відрядження суддів в порядку тимчасового переведення судді до іншого суду» (реєстраційний № 2823 від 30 січня 2020 року), внесеного на розгляд Верховної Ради України у порядку законодавчої ініціативи народним депутатом України Бабієм Р.В., передає прес-служба ВРП.

Ідея законопроекту – надати Вищій раді правосуддя право на продовження строку відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, але не більше ніж на один рік, за зверненням голови суду, у якому суддя перебував у відрядженні, та заяви судді на продовження строку відрядження.

На думку Вищої ради правосуддя, законопроект потребує певного удосконалення. Зокрема, слід передбачити граничну кількість можливих звернень та максимальний строк відрядження суддів – два роки. Такий підхід дасть можливість виключити ситуації зловживання правом на звернення на продовження строку відрядження. 

Водночас Вища рада правосуддя у консультативному висновку зазначає, що оскільки на сьогодні є проблема заповнення вакантних посад суддів, то процедура відрядження судді потребує удосконалення.

ВРП наголошує, що з огляду на законодавчі зміни щодо порядку формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та її повноважень, з метою оперативного розгляду питань щодо відрядження суддів ВРП вважає доцільним розглянути питання про зосередження повноважень щодо відрядження судді у Вищій раді правосуддя.

ВРП пропонує доповнити Закон України «Про судоустрій і статус суддів» нормою, що у зв’язку із неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, припиненням роботи суду у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим з урахуванням рекомендацій ДСА України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Крім цього, пропонується передбачити у Законі норму, що переведення судді на посаду судді до іншого суду того самого або нижчого рівня може здійснюватися за рішенням ВРП без конкурсу тільки у випадках реорганізації, ліквідації або припинення роботи суду, в якому такий суддя обіймає посаду судді.

Ці зміни дадуть змогу пришвидшити заповнення вакантних посад суддів, забезпечити рівномірне навантаження в судах та зменшити суспільний резонанс щодо належного функціонування судової системи.

З огляду на викладене Вища рада правосуддя в межах компетенції підтримала законопроект № 2823 за умови врахування наданих пропозицій.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП надала консультативний висновок щодо законопроекту про обрахування стажу, який дає суддям право на відставку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська