Справа «Золотого мандарину»: суд залишив в силі розмір застави екс-заступниці Міністра юстиції

20:20, 1 июня 2020
Сторона захисту клопотала зменшити розмір застави з 7 млн гривень до 1,5 млн гривень.
Справа «Золотого мандарину»: суд залишив в силі розмір застави екс-заступниці Міністра юстиції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 травня 2020 року Вищий антикорупційний суд відмовив у задоволенні клопотання сторони захисту стосовно зміни запобіжного заходу, який 4 лютого 2020 року обрано для однієї з підозрюваних у справі щодо заволодіння та легалізації понад 54,179 млн гривень державних коштів, а саме колишній першій заступниці Міністра юстиції. Про це інформує прес-центр Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Так, сторона захисту клопотала зменшити розмір застави з 7 млн гривень до 1,5 млн гривень.

Проте суд, заслухавши доводи сторін, відмовив у зменшенні суми застави, залишивши таким чином клопотання захисту без задоволення.

Також, суд розглянув та задовольнив клопотання прокурора САП про продовження дії процесуальних обов’язків, покладених на вказану підозрювану, зокрема прибувати за першим викликом до детектива, прокурора, слідчого; повідомляти детектива, прокурора, суд про зміну місця свого проживання та роботи; утримуватися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними; здати на зберігання паспорт для виїзду за кордон.

Строк дії обов’язків - до 22 липня 2020 року.

Нагадаємо, у вересні 2013 року представник товариства «Золотой Мандарин Ойл», підконтрольного колишньому народному депутату України та за його безпосередньою вказівкою, підготував та надіслав до Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) заяву про стягнення з державного бюджету України 54,179 млн гривень в якості невиплаченої заборгованості із боку ПАТ «Київенерго» перед підприємством щодо зберігання мазуту, яке нібито з 2009 року органами виконавчої служби не виконувалося.

Проте слідством було встановлено, що попри рішення суду на свою користь, «Золотой Мандарин Ойл» не звертався до виконавчої служби за його реалізацією. Однак про цей факт Європейський суд не повідомив.

Крім того, було приховано і факт відступлення права вимоги до ПАТ «Київенерго» на користь іншої приватної компанії, також афільованої з колишнім народним депутатом - організатором схеми, що сталося за півроку до звернення до ЄСПЛ.

У подальшому, за версією слідства, для супроводу справи в Європейський суд колишній народний обранець домовився з керівництвом Міністерства юстиції України, за сприяння якого Урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору, на підставі якої зобов’язався сплатити на користь підконтрольного нардепу «Золотого Мандарину Ойл» 54,179 млн гривень із державного бюджету України за зобов’язаннями, які виникли між двома приватними юридичними особами.

На підставі чого у лютому 2016 року Міністерством юстиції України було перераховано вказану суму коштів.

Зауважимо, частина підозрюваних вже висловили готовність співпрацювати зі слідством та надати викривальні свідчення, щодо обставин вчиненого кримінального правопорушення.

Досудове розслідування триває, встановлюються інші особи, причетні до вчинення злочину.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що НАБУ повідомило шістьом особам про підозру в заволодінні і легалізації понад 54 мільйонів гривень з держбюджету в справі ТОВ «Золотий Мандарин Ойл».

Окрім того, у березні Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила в силі розмір застави одній з підозрюваних

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва