Незаконно отримав 30 тис. грн державної допомоги: суд звільнив чоловіка від кримінальної відповідальності

19:16, 6 июля 2020
Обвинувачений умисно приховав інформацію від управління соціального захисту населення.
Незаконно отримав 30 тис. грн державної допомоги: суд звільнив чоловіка від кримінальної відповідальності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Старосинявський районний суд звільнив від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям 40-річного жителя Летичівського району, обвинуваченого у шахрайстві (частина 1 статті 190 Кримінального кодексу України), й закрив щодо нього кримінальне провадження. Про це інформує прес-служба Хмельницького апеляційного суду.

У травні 2018 року обвинувачений подав до управління соціального захисту населення Летичівської райдержадміністрації заяву про призначення йому усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг, як особі, що проживає разом із сестрою, котрій встановлено інвалідність II групи внаслідок психічного розладу і якій, за висновком лікарської комісії медичного закладу, потрібний постійний сторонній догляд.

Чоловік знав, що Законом України «Про психіатричну допомогу» таким особам передбачена щомісячна грошова допомога, яка призначається раз на півроку. Тож відповідні заяви він подавав ще у грудні 2018 року та у травні і листопаді 2019 року, щоразу вказуючи, що нібито постійно проживає з хворою сестрою.

Досудове розслідування встановило, що обвинувачений умисно приховав від управління соціального захисту населення Летичівської РДА інформацію про те, що неодноразово виїжджав за кордон і проживав там тривалий час, тому фактичного догляду за жінкою не здійснював, отже, незаконно заволодів державною допомогою на суму 31 117 гривень.

Його дії правоохоронці кваліфікували за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України, як заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

Під час підготовчого судового засідання обвинувачений подав клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі статті 45 КК України у зв`язку із дійовим каяттям та закриття кримінального провадження. При цьому вказав, що зазначені в обвинувальному акті обставини він не оспорює, щиро розкаюється у вчиненому, вперше притягується до кримінальної відповідальності та добровільно відшкодував завдані збитки.

Представниця потерпілого підтвердила, що чоловік відшкодував усю суму, тому проти задоволення клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності не заперечувала, як і прокурор.

«…оскільки визначені кримінальним законом, зокрема ст. 45 КК України, підстави встановлені, суд приходить до висновку про обґрунтованість клопотання обвинуваченого, тому кримінальне провадження слід закрити та звільнити (обвинуваченого) від кримінальної відповідальності», – йдеться в ухвалі суду.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла про новий вид шахрайства. Аферисти дзвонять українцям і представляються лікарями, заявляючи, що їх родич потрапив до лікарні з коронавірусом. 

Також ми писали, що шахраї ошукували пенсіонерів за схемою «Ваш родич у лікарні».  

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва