Відсутність чіткої стратегії реформування судової системи може поглибити існуючі проблеми, — голова ВРП

11:25, 21 июля 2020
Андрій Овсієнко зауважив, що відсутність чіткої стратегії реформування може призвести до того, що черговий хаотичний законодавчий процес поглибить існуючі проблеми.
Відсутність чіткої стратегії реформування судової системи може поглибити існуючі проблеми, — голова ВРП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко наголосив, що в Україні потрібне комплексне системне бачення необхідних законодавчих змін у сфері правосуддя, засноване на аналізі попередніх змін. Про це він зазначив у інтерв’ю інформагентству «Укрінформ».

Андрій Овсієнко зауважив, що відсутність чіткої стратегії реформування може призвести до того, що черговий хаотичний законодавчий процес поглибить існуючі проблеми. «Глибинна реформа, проведена у 2016 році (тоді, як відомо, було прийнято новий Закон України «Про судоустрій і статус суддів», внесено зміни до Конституції щодо судоустрою, згодом прийнято Закон України «Про Вищу раду правосуддя»), була наслідком ґрунтовного вивчення проблем, які накопичилися у судовій системі. При цьому конституційна та судова реформа 2016 року високо оцінена міжнародними експертними установами, Венеційською комісією», – відзначив Овсієнко.

Сьогодні, коли від моменту створення нового Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, формування нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не пройшло і трьох років, без аналізу стану виконання законів, які визначили судову реформу 2016 року, та недоліків у роботі судових інституцій і судової системи загалом, впевнений Голова ВРП, не варто було починати новий етап реформування.

«Вища рада правосуддя, ще під час обговорення проєкту, який згодом став Законом № 193-IX, наголошувала, що без широких консультацій із суддями, органами суддівського врядування та суддівськими асоціаціями неможливо приймати такий глибинний закон. До нас не дослухалися. Пізніше Конституційний Суд України визнав згаданий закон значною мірою неконституційним. Не була почута думка суддівського корпусу, і на це вказав у своєму рішенні Конституційний Суд», – нагадав очільник ВРП.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВРП звільнила суддю Шевченківського районного суду міста Києва. 

Також 16 липня Вища рада правосуддя звільнила у відставку п’ятьох суддів

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду