Судова реформа: у Офісі Президента обговорили з високопосадовцями ЄС шляхи розв'язання проблемних питань

20:30, 8 июня 2021
Зокрема, йшлося про законопроекти щодо діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і Вищої ради правосуддя.
Судова реформа: у Офісі Президента обговорили з високопосадовцями ЄС шляхи розв'язання проблемних питань
Джерело фото: ОП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов провів зустріч з головою Представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом, заступником генерального директора Директорату з питань добросусідства та перемовин щодо розширення Європейської комісії, керівником групи підтримки України в Єврокомісії Катаріною Матерновою та керуючим директором з питань Росії, Східного партнерства, Центральної Азії, регіонального співробітництва та ОБСЄ  Європейської служби зовнішньої діяльності Міхаелем Зібертом. Про це йдеться на сайті ОП.

Під час обговорення законопроектів щодо діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і Вищої ради правосуддя Андрій Смирнов наголосив, що наразі відкритим залишається головне питання – щодо принципів ухвалення рішень конкурсними комісіями. Зокрема, конкурсною комісією з відбору кандидатів на посаду члена ВККС, перший склад якої має формуватися з трьох суддів або суддів у відставці, запропонованих Радою суддів України, і трьох міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції або судової реформи.

Заступник керівника Офісу Президента акцентував увагу на тому, що до законодавчого врегулювання питання участі міжнародних експертів та їхньої ролі в ухваленні рішень потрібно обов’язково підходити з урахуванням уже набутого досвіду та перспектив конституційного контролю таких законодавчих змін.

Андрій Смирнов також закликав міжнародних партнерів обговорити пропозицію, яка пролунала під час вчорашньої зустрічі від голови Венеціанської комісії Джанні Букіккіо щодо введення до складу конкурсних комісій сьомого члена, який би був рівновіддаленим та незалежним від усіх органів державної влади і водночас користувався беззаперечною довірою та авторитетом серед інших суб’єктів формування конкурсних комісій.

«У доволі складних і тривалих дискусіях з нашими міжнародними партнерами стосовно формули прийняття рішень конкурсними комісіями за участі міжнародних експертів ми обов'язково знайдемо справедливий баланс, при якому ухвалені конкурсними комісіями рішення викликатимуть загальну довіру не тільки у сторін їхнього прийняття, а й у суспільства», – зауважив Смирнов.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Рада розблокувала для Зеленського підписання змін до Кримінального кодексу і КПК.

Додамо, що ми повідомляли, що буде із зарплатами працівників судів.

Також Зеленський обговорив з головою Венеційської комісії кризу навколо КСУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області