ВРП відреагувала на повідомлення судді Харківського райсуду про втручання у діяльність

09:40, 2 июля 2021
Суддя повідомив Вищу раду правосуддя про втручання у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.
ВРП відреагувала на повідомлення судді Харківського райсуду про втручання у діяльність
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Харківського районного суду Харківської області Олег Назаренко повідомив Вищу раду правосуддя про втручання у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

За інформацією судді, до Харківського районного суду Харківської області надійшло клопотання адвоката Ш. про задоволення позовних вимог, у якому зазначено, що позивач має особисту домовленість із суддею Назаренко О.В., тому адвокат просить суд прийняти подарунок – 400 доларів США, ксерокопії яких додано до клопотання, а у разі винесення рішення на користь позивача, подарує судді 4000 доларів США.

У зв’язку із цим суддя Олег Назаренко звернувся до правоохоронних органів. За вказаним фактом внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 369 Кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

Крім того, на виконання вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя Олег Назаренко надіслав повідомлення про втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя Генеральному прокурору із проханням вжити відповідних заходів реагування, передбачених чинним законодавством.  

Правилами адвокатської етики адвокату категорично забороняється при виконанні доручення клієнта використовувати незаконні та неетичні засоби. Представляючи інтереси клієнта або виконуючи функцію захисника в суді, адвокат зобов’язаний дотримуватися вимог чинного процесуального законодавства, законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність, про судоустрій і статус суддів, іншого законодавства, що регламентує поведінку учасників судового процесу, а також вимог Правил адвокатської етики.

Слід зазначити, що Ш., яка є адвокатом та здійснює незалежну професійну діяльність щодо захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги, мала передбачити наслідки надіслання до суду клопотання вказаного змісту та усвідомлювати, що його надходження до суду може бути розцінено суддею як втручання в діяльність щодо здійснення правосуддя у конкретній справі.

Нагадаємо, що до повноважень Вищої ради правосуддя статтею 131 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

Зважаючи на обставини, про які повідомив суддя Харківського районного суду Харківської області Назаренко О.В., та враховуючи, що перевірку повідомлених обставин здійснюють правоохоронні органи в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, ВРП дійшла висновку про наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

З огляду на зазначене ВРП ухвалила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, відомості про який внесено до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 369 Кримінального кодексу України, за фактами, повідомленими суддею Харківського районного суду Харківської області Назаренком Олегом Володимировичем.

Крім цього, ВРП вирішила звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області щодо притягнення до встановленої законом відповідальності адвоката Ш. за вчинення дій, що можуть мати ознаки втручання в діяльність судді Харківського районного суду Харківської області.

Раніше ми писали, що Вища рада правосуддя звільнила у відставку двох суддів. 

Також ВРП відсторонила від здійснення правосуддя суддю районного суду Дніпропетровської області.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді