ВРП не підтримує законопроект, яким змінюються підходи до оплати праці суддів

11:30, 7 октября 2021
ВРП наголошує, що необґрунтований перегляд суддівської винагороди прямо суперечить міжнародним стандартам гарантування незалежності суддів, якими встановлено заборону погіршення фінансового забезпечення суддів.
ВРП не підтримує законопроект, яким змінюються підходи до оплати праці суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя затвердила консультативний висновок щодо законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо деяких питань забезпечення суддів» № 5882. Про це повідомляється на сайті ВРП. 

Ним пропонується змінити базовий розмір посадового окладу судді та спосіб його обчислення, а також  відтермінувати індексацію до 1 березня 2025 року. Замість визначення посадового окладу у прожиткових мінімумах для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року, базовий рівень посадового окладу пропонується  визначати у фіксованій сумі в гривневому еквіваленті.

ВРП наголошує, що необґрунтований перегляд суддівської винагороди прямо суперечить міжнародним стандартам гарантування незалежності суддів, якими встановлено заборону погіршення фінансового забезпечення суддів. Встановлення суддівської винагороди фіксованого розміру у гривневому еквіваленті без «прив’язки» до прожиткового мінімуму та без урахування індексу інфляції не буде відповідати економічній ситуації в державі та із часом призведе до зниження рівня суддівської винагороди.

Вища рада правосуддя не підтримує законопроєкт № 5882, оскільки він суперечить принципу незалежності судової влади, який є головною умовою забезпечення верховенства права й основоположною гарантією справедливого судового розгляду, нормам Конституції України, висновкам Конституційного Суду України, міжнародним стандартам у сфері судоустрою та статусу суддів, його прийняття призведе до звуження змісту та обсягу прав і свобод суддів та негативно вплине на забезпечення незалежності суддів і авторитет правосуддя.

Раніше ми детально писали про цей законопроект. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва