У ДСА заявили, що працівники судів отримуватимуть справедливі зарплати

15:27, 18 ноября 2021
«Упевнено, крок за кроком ми наближаємось до справедливих зарплат працівникам судів», — зазначив Олексій Сальніков.
У ДСА заявили, що працівники судів отримуватимуть справедливі зарплати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Члени Робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні, яку створено на базі Комітету ВР України з питань правової політики, зареєстрували проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів» (реєстраційний № 6311).

У роботі над цим законопроектом взяли активну участь представники Державної судової адміністрації України, Вищої ради правосуддя, Ради суддів України та інші фахівці у галузі права.

За словами керівника цієї Робочої групи Сергія Демченка, ключовими змінами, запропонованими цим законопроектом, зокрема, є:

- розмір посадового окладу у судах установлюється Законом України «Про судоустрій і статус суддів»;

- мінімальний розмір посадового окладу державного службовця апарату місцевого загального суду, посада якого віднесена до найнижчої за умовами оплати праці посади державної служби, на рівні 20% від базового розміру посадового окладу судді місцевого суду;

- мінімальний розмір посадового окладу працівника патронатної служби апарату місцевого загального суду становить 25% від встановленого законом базового розміру посадового окладу судді місцевого суду;

- у судах, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або декількох областей до вказаного вище окладу застосовується коефіцієнт 1,5;

- для Верховного Суду, вищого спеціалізованого суду такий коефіцієнт становить 2;

- для кожної наступної за рівнем оплати праці посади державного службовця розмір оплати збільшується на 5% по відношенню до попередньої посади службовця цього суду;

- встановлюються регіональні коефіцієнти. Так, розмір оплати праці працівників судів, розташованих у містах з населенням від 100 тис. осіб додатково збільшується на 10%, з населенням від 500 тис. осіб – 20%, від 1 млн осіб – 25%.

«Не маючи чіткої та прозорої системи щодо формування оплати праці працівникам судів, ДСА України в умовах недофінансування постійно займається серед іншого відшукуванням коштів для нарахування та збільшення виплат. Адже ми маємо зберегти той кадровий потенціал, який забезпечує діяльність всієї судової системи. Вдячний, що до вирішення цих проблем долучаються представники РСУ та ВРП. Але, саме завдяки зусиллям членів Робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні, яку очолює народний депутат Сергій Демченко, ми впритул підійшли до встановлення зрозумілої системи визначення розміру заробітної плати. А це означає, що ми упевнено, крок за кроком наближаємось до справедливих зарплат працівникам судів», -  зазначив т.в.о. ДСА України  Олексій Сальніков.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про зарплатню працівників апарату судів та помічників суддів: до Верховної Ради внесено законопроект про справедливу оплату.

Додамо, Олег Прудивус прокоментував законопроект щодо оплати праці.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей