ВССУ обратился в Совет судей относительно принятия мер по обеспечению гарантий независимости судебной власти

10:00, 7 февраля 2015
В последнее время судебная система и судьи находятся под шквалом критики. Негативные высказывания, безосновательные обвинения поддерживают напряжение среди населения и все чаще вызывают направленную на судей агрессию. В связи с такими фактами противоправного воздействия на независимость судей, в ВССУ было принято решение направить в Совет судей Украины обращение о принятии неотложных мер по обеспечению конституционных гарантий независимости судебной власти.
ВССУ обратился в Совет судей относительно принятия мер по обеспечению гарантий независимости судебной власти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В последнее время судебная система и судьи находятся под шквалом критики. Негативные высказывания, безосновательные обвинения поддерживают напряжение среди населения и все чаще вызывают направленную на судей агрессию. В связи с такими фактами противоправного воздействия на независимость судей, в ВССУ было принято решение направить в Совет судей Украины обращение о принятии неотложных мер по обеспечению конституционных гарантий независимости судебной власти. Об этом отметила заместитель председателя ВССУ Марина Червинская во время заседания Совета судей Украины, состоявшегося 5 февраля 2015.

«Сейчас речь идет не о защите судей как граждан, а прежде всего о защите государства. В обществе из-за заявлений политиков и общественных деятелей сознательно формируется негативное мнение о работе судебных органов. Такие голословные заявления приводят к сплошному недоверию граждан не только к судебной, но и к государственной власти в целом », - подчеркнула судья. Поэтому в обращении ВССУ в Совет судей Украины подчеркивается необходимость заострения внимания должностных лиц государства на том, что никакие системно-структурные изменения, направленные на совершенствование судебной системы, не достигнут своей цели, если судьи будут испытывать безнаказанное давление.

Сейчас судьи довольно часто выражают свою позицию в СМИ, проводят пресс-конференции, однако проблема заключается в том, что на эту информацию, как правило, обращает внимание та часть общественности, которая понимает проблемы судебной системы. Поэтому, по мнению Марины Червинской, целесообразно было бы подготовить обращение Совета судей Украины к средствам массовой информации и объяснить те проблемы, с которыми сталкивается судебная власть. При этом следует призвать представителей СМИ придерживаться в своей работе принципов объективности, достоверности и беспристрастности.

С текстом обращения можно ознакомиться ниже.

Шановна Валентино Миколаївно!

 

У ВССУ розглянуто та обговорено на нарадах судової палати у цивільних справах та судової палати у кримінальних справах факти протиправного впливу на незалежність суддів, на яких акцентовано увагу у листах Харківського апеляційного адміністративного суду від 22 січня 2015 року та Печерського районного суду міста Києва від 30 січня 2015 року, надісланих до ВССУ, у зв’язку з чим, поділяючи висловлене у цих листах занепокоєння, повідомляємо таке.

У контексті обставин, про які зазначено у зверненні Печерського районного суду міста Києва, слід зауважити, що систематичний характер посягань на недоторканність суддів цього суду є безпрецедентним. Проникнення до житла суддів, пошкодження належного їм майна, заподіяння тілесних ушкоджень суддям як діяння, які вочевидь пов’язані зі здійсненням правосуддя, повинні мати наслідком негайну та передбачену законом реакцію з боку уповноважених органів.

Необхідно враховувати, що законодавчими актами встановлено систему особливих заходів державного захисту працівників суду від перешкоджання виконанню покладених на них законом обов’язків і здійсненню наданих прав, а так само від посягань на життя, здоров’я, житло і майно суддів та їх близьких родичів у зв’язку зі службовою діяльністю. Так, ч. 5 ст. 47 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» встановлено, що органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, а також фізичні і юридичні особи та їх об'єднання зобов'язані поважати незалежність судді і не посягати на неї. Статтею 134 цього Закону передбачено державний захист суддів та членів їхніх сімей у разі вчинення у зв’язку зі службовою діяльністю судді посягання на його життя і здоров’я, знищення чи пошкодження його майна, погрози вбивством, насильством чи пошкодженням майна судді, образи чи наклепу на нього, а також посягання на життя і здоров’я близьких родичів судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 134 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та ч. 1 ст. 15 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» здійснення спеціальних заходів забезпечення безпеки суддів покладається на органи внутрішніх справ.

Таким чином, у порядку та з підстав, передбачених Законом України «Про судоустрій і статус суддів», перед правоохоронними органами необхідно порушити питання про притягнення винних осіб до відповідальності та про негайне і безумовне забезпечення особистої безпеки суддів Печерського районного суду міста Києва.

Щодо фактів, пов’язаних із публічними висловлюваннями стосовно суддів, про які йдеться у зверненні Харківського апеляційного адміністративного суду, необхідно зважати на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про статус народного депутата» у своїй діяльності народний депутат повинен дотримуватися загальновизнаних норм моралі; завжди зберігати власну гідність, поважати честь і гідність інших народних депутатів, службових та посадових осіб і громадян; утримуватись від дій, заяв та вчинків, що компрометують його самого, виборців, Верховну Раду України, державу.

Разом із тим, у ст. 6 Закону України «Про правила етичної поведінки», дія якого поширюється й на народних депутатів, встановлено, що особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, під час виконання своїх службових повноважень зобов’язані неухильно додержуватися вимог закону та загальновизнаних етичних норм поведінки. Згідно зі статтею 12 цього ж Закону особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, забезпечують позитивну репутацію органів державної влади, органів місцевого самоврядування, всіляко сприяють зміцненню довіри громадян до влади, утверджують чесність, неупередженість та ефективність влади.

Результати аналізу обставин, викладених у листі Харківського апеляційного адміністративного суду, що стосуються фактів публічних висловлювань народних депутатів у засобах масової інформації, а також у соціальних мережах всесвітньої інформаційної системи загального доступу свідчать про грубе порушення вимог згаданих законів України.

Доведення змісту висловлювань, які ґрунтуються винятково на суб’єктивному сприйнятті окремих аспектів правозастосування, депутатами до необмеженого кола осіб формує негативну репутацію як судової влади України в цілому, так і окремих носіїв цієї влади, зокрема.

Наведені у листах обставини свідчать про вкрай несприятливу тенденцію порушення окремими фізичними особами, групами осіб, народними депутатами фундаментальних засад суддівської незалежності, норм депутатської етики, які дискредитують не тільки судову владу, а й підривають довіру громадян до усіх гілок державної влади України. Відверта зневага, висловлена представниками законодавчої влади, до основних принципів здійснення правосуддя викликає занепокоєння суддівського корпусу ВССУ та вимагає вжиття невідкладних заходів з метою запобігання у майбутньому випадкам погроз та інших протиправних дій щодо суддів.

Враховуючи наведене, очевидною є необхідність загострення уваги найвищих посадових осіб держави, зокрема, народних депутатів України, голів профільних комітетів Верховної Ради України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, Президента України на тому, що жодні системно-структурні зміни, спрямовані на вдосконалення судової системи, які сьогодні є необхідною передумовою розвитку держави, не досягнуть своєї мети, якщо судді як носії судової влади зазнаватимуть безкарного тиску, про який свідчать викладені факти.

Враховуючи викладене, просимо звернутися до засобів масової інформації з проханням дотримуватися об’єктивності, достовірності та неупередженості інформації, що ними розповсюджується, а також поширювати відомості із безумовним дотриманням принципів свободи слова і вільного вираження своїх поглядів і переконань, при цьому не порушуючи засади одержування, фіксування, зберігання, використання та поширення інформації для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

Також просимо обговорити на засіданні Ради суддів України відповідні заходи щодо подолання ситуації, що склалася, зокрема шляхом оприлюднення Вашого звернення до громадськості та керівництва держави.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси