Незаконне зберігання прекурсорів наркотиків є корисливим злочином: рішення ВС

18:55, 7 ноября 2018
Зберігання прекурсорів, спрямоване на їх використання для виготовлення наркотиків, є корисливим злочином, за вчинення якого слід призначати додаткове покарання у вигляді конфіскації майна.
Незаконне зберігання прекурсорів наркотиків є корисливим злочином: рішення ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Призначивши особі додаткове покарання у вигляді конфіскації майна за незаконне зберігання прекурсорів в особливо великих розмірах, спрямоване на подальше їх використання для виготовлення психотропних речовин, тобто на отримання у перспективі матеріальних благ, суд учинив правильно, оскільки зазначений злочин був учинений з корисливих мотивів.

Про це йдеться в постанові колегії суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, яка розглянула касаційну скаргу прокурора на вирок місцевого та ухвалу апеляційного судів, про що повідомляє прес-служба ВС.

Так, згідно із судовим рішенням суду першої інстанції чоловік був засуджений за ч. 3 ст. 311 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів) та ч. 1 ст. 317 Кримінального кодексу України (Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) до позбавлення волі строком на 5 років з конфіскацією всього належного йому майна. Апеляційний суд залишив вирок місцевого суду без змін.

У касаційній скарзі прокурор зазначив, зокрема, що злочин, передбачений ч. 3 ст. 311 КК України, є некорисливим, а тому особі не може бути призначено таке додаткове покарання, як конфіскація майна.

Колегія суддів ККС ВС дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню на таких підставах. Відповідно до вимог ч. 1 ст. 59 КК України покарання у виді конфіскації майна полягає в примусовому безоплатному вилученні у власність держави всього або частини майна, яке є власністю засудженого. Конфіскація майна встановлюється за тяжкі та особливо тяжкі корисливі злочини й може бути призначена лише у випадках, спеціально передбачених в Особливій частині цього Кодексу.

Користь (корисливі спонукання, корисливий мотив) у законодавстві про кримінальну відповідальність розуміють як бажання винного одержати внаслідок вчинення злочину матеріальні блага для себе чи інших осіб, отримати або зберегти певні майнові права, уникнути матеріальних витрат, досягти іншої матеріальної вигоди.

Місцевий суд визнав доведеним, що чоловік незаконно зберігав прекурсори в особливо великих розмірах з метою їх подальшого використання для виготовлення психотропних речовин, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 311 КК України. Таким чином, незаконне зберігання прекурсорів в особливо великих розмірах було спрямоване на отримання матеріальних благ особи в майбутньому.

Отже, зробив висновок ВС, у діях засудженого, який вчинив згаданий злочин, був наявний саме корисливий мотив, а тому рішення суду про застосування до нього додаткового покарання у виді конфіскації майна – правильне.

Подробиці можна дізнатися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховний Суд змінив судову практику у спорах про визначення місця проживання дитиниСуди, під час розгляду справ щодо місця проживання дитини, насамперед повинні виходити з інтересів самої дитини. При цьому мають бути враховані сталі соціальні зв’язки, місце навчання, психологічний стан тощо.

Також ми повідомляли про рішення ВП ВС у зразковій справі щодо штрафу і пені за несплату єдиного соціального внеску в період АТО. Велика Палата залишила в силі рішення КАС ВС.

Крім того, ми передавали пояснення ВС щодо того, від чого залежить розмір довічного грошового утримання суддів у відставці. Проходження і результат кваліфоцінювання має значення для визначення розміру щомісячного довічного грошового утримання судді, який іде у відставку через три роки після оцінювання, тому ця обставина повинна братися до уваги і під час перерахунку цього ж виду утримання і для суддів, які вийшли у відставку раніше.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду