Які виплати враховуються при призначенні пенсії військовим: постанова Великої Палати ВС

10:28, 8 марта 2019
Одноразові додаткові види грошового забезпечення, крім щомісячних, не враховуються при обчисленні пенсії.
Які виплати враховуються при призначенні пенсії військовим: постанова Великої Палати ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Обставини справи

Позивач – військовослужбовець звернувся до суду із позовом до Пенсійного фонду та військкомату, в якому просив зобов'язати управління ПФУ здійснити перерахунок призначеної йому пенсії із включенням до складу грошового забезпечення щомісячної додаткової грошової винагороди грошової допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, винагороди за тривалість безперервної військової служби та грошові премії відповідно до Дисциплінарного статуту ЗСУ.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що за останні два роки перед звільненням він у складі грошового забезпечення фактично отримав зазначені виплати та сплатив єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, однак з вини державного органу, який видавав довідку для призначення позивачу пенсії, зазначені допомоги, винагороди та премії у відповідній довідці не були враховані, що призвело до призначення пенсії у меншому розмірі.

Правова позиція Великої Палати Верховного Суду

Закон передбачає включення до грошового забезпечення, з розміру якого обчислюється пенсія, лише щомісячні основні види грошового забезпечення, до яких належать: посадовий оклад, оклад за військовим званням, процентна надбавка за вислугу років, а також щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії.

Тобто при обчисленні пенсії не враховується такий складовий елемент грошового забезпечення як одноразові додаткові види грошового забезпечення, зокрема щорічні, щоквартальні, разові додаткові види грошового забезпечення, крім щомісячних, або тих, що виплачуються раз на місяць.

Факт сплати єдиного внеску не є безумовною підставою для включення виплати, з якої цей внесок утримано, до грошового забезпечення, з розміру якого обчислюється пенсія, та має значення лише для включення до цього грошового забезпечення його видів з переліку, визначеного ст.43 ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», який є вичерпним. 

«Ураховуючи наведене, отримувана позивачем згідно із довідкою про види грошового забезпечення щомісячна додаткова грошова винагорода, з якої щомісяця утримувався єдиний внесок, має бути включена до складу грошового забезпечення, з якого здійснюється обчислення пенсії, відтак, розмір призначеної позивачу у листопаді 2013 рокупенсії підлягає перерахунку.

Включення до грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія, отриманої позивачем матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, матеріальної допомоги для оздоровлення, винагороди за тривалість безперервної військової служби, та грошових премій відповідно до Дисциплінарного статуту ЗСУ, виплата яких здійснювалася не щомісячно, ґрунтується на неправильному застосуванні норм матеріального права, адже вказані виплати не входять до встановленого законом переліку видів грошового забезпечення», - констатувала Велика Палата ВС у постанові від 6 лютого 2019 року.

Таким чином, ВП ВС відступила від висновків Верховного Суду України, викладених у постанові від 10 березня 2015 року (справа № 21-70а15).

Правова позиція ВСУ полягала у тому, що грошова допомога на оздоровлення, матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань, індексація та одноразова грошова допомога при звільненні, з яких сплачено страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, відносяться до складу грошового забезпечення військовослужбовців, з розміру якого обчислюється пенсія.

Нагадаємо, Велика Палата Верховного Суду ухвалила рішення у зразкових справах щодо перерахунку пенсій працівникам органів внутрішніх справ та стосовно переведення з пенсії по інвалідності на пенсію державного службовця.

Також «Судово-юридична газета»  повідомляла, що ВП ВС відступила від висновків ВСУ у справі щодо права викладачів позашкільних закладів освіти на пенсію за вислугу років

Автор: Ольга Туева
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки