ВП ВС вирішила юрисдикційні питання щодо стягнення виконавчого збору

10:59, 11 июля 2019
Велика Палата Верховного Суду зробила декілька висновків.
ВП ВС вирішила юрисдикційні питання щодо стягнення виконавчого збору
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Особа звернулася до суду зі скаргою, в якій просила визнати неправомірною та скасувати постанову державного виконавця про стягнення виконавчого збору і зняти із земельної ділянки арешт, накладений у межах виконавчого провадження, оскільки після його закінчення арешт не було знято саме з метою забезпечення стягнення виконавчого збору. Про це повідомляє офіційний сайт Верховного Суду.

Вирішуючи питання щодо юрисдикційності цього спору, Велика Палата Верховного Суду керувалася такими міркуваннями.

Скарга на дії державного виконавця стосується забезпечення стягнення виконавчого збору, усі питання з виконання якого вирішуються в порядку адміністративного судочинства. При цьому законність накладеного виконавцем арешту на земельну ділянку залежить від наявності підстав для стягнення зі скаржниці виконавчого збору.

Водночас вимоги про зняття арешту з майна пов’язані з вирішенням питання щодо стягнення виконавчого збору, яке не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства. Ці вимоги мають розглядатися разом із вимогами про визнання неправомірною та скасування постанови державного виконавця про стягнення виконавчого збору в порядку адміністративного судочинства.

Із повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 29 травня 2019 року у справі №2-1409/11 (провадження №14-137цс19) можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що про аграрні розписки, виконавчий збір та негайне виконання.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва