Накладення арешту на земельні ділянки членів фермерського господарства: постанова КГС ВС

14:10, 15 августа 2019
Місцевий господарський суд задовольнив клопотання арбітражного керуючого.
Накладення арешту на земельні ділянки членів фермерського господарства: постанова КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Накладення арешту на належні фізичним особам на праві приватної власності земельні ділянки як захід забезпечення вимог кредиторів у справі про банкрутство фермерського господарства (ФГ) є неспівмірним втручанням у право таких фізичних осіб мирно володіти своїм майном.

У справі № 918/335/17 про банкрутство ФГ його арбітражний керуючий — ліквідатор звернувся до місцевого господарського суду з клопотанням про забезпечення вимог кредиторів у справі про банкрутство шляхом накладення арешту на земельні ділянки членів ФГ, які були надані їм як членам ФГ для ведення фермерського господарства.

Місцевий господарський суд ухвалою, залишеною без змін постановою апеляційного господарського суду, клопотання арбітражного керуючого задовольнив.

Суди дійшли висновку про те, що отримані безоплатно у власність (приватизовані) земельні ділянки із земель, що перебували в користуванні ФГ, на підставі норм статей 116, 118, 121 ЗК України, частин 1 та 1 ст. 13 Закону України «Про фермерське господарство» належать ФГ на праві володіння та користування. Члени ФГ, всупереч інтересам ФГ та кредиторів, після порушення справи про банкрутство вчинили протиправні дії щодо передачі в оренду майна, а саме земельних ділянок, що входять до ліквідаційної маси та належать ФГ на праві користування та володіння.

КГС ВС не погодився з таким висновком судів попередніх інстанцій з огляду на таке.

Визначені ст. 12 Закону України «Про фермерське господарство», статутом фермерського господарства норми щодо права фермерського господарства володіти та користуватися земельними ділянками, які знаходяться у власності членів фермерського господарства, не встановлюють правил примусової передачі такому фермерському господарству земельної ділянки власником — фізичною особою, яка набула права власності на земельну ділянку в порядку ст. 13 Закону України «Про фермерське господарство», що унеможливлює включення такої ділянки до складу ліквідаційної маси боржника та подальшу її реалізацію. Отже, накладення арешту на належні на праві приватної власності фізичним особам спірні земельні ділянки як захід забезпечення вимог кредиторів у справі про банкрутство фермерського господарства є неспівмірним втручанням у право таких фізичних осіб мирно володіти своїм майном.

З огляду на зазначене постановою КГС ВС від 2 липня 2019 року оскаржувані судові рішення у справі № 918/335/17 скасовано як такі, що ухвалені з неправильним застосуванням положень статей 136, 137 ГПК України та статті 18 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», та ухвалено нове рішення — про відмову в задоволенні клопотання арбітражного керуючого — ліквідатора ФГ про забезпечення вимог кредиторів шляхом накладення арешту на земельні ділянки членів ФГ.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 2 липня 2019 року у справі № 918/335/17 можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про постанову КГС ВС щодо переходу до наступної судової процедури банкрутства

Також ми писали про постанову КСГ ВС щодо позову про визнання права власності при втраті правовстановлюючого документа.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді