Штрафи за невиконання судового рішення: висновок суду

18:15, 3 сентября 2019
Суд наклав штраф на міського голову в розмірі 70 420 гривень за невиконання судового рішення.
Штрафи за невиконання судового рішення: висновок суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Представник позивачів у адміністративній справі подав клопотання про здійснення судового контролю за виконанням рішення шляхом накладення на міського голову, як керівника суб`єкта владних повноважень, штрафу за невиконання постанови Зарічного районного суду м. Суми та за неподання звіту про його виконання.

У свою чергу міська рада виступила проти задоволення вказаного клопотання, оскільки, на її думку, міський голова не є керівником міської ради, її не очолює та від імені ради не ухвалює рішень, навпаки, він підзвітний міській раді.

Однак суд із такою позицією не погодився та клопотання задовольнив виходячи, із наступного.

Відповідно до ст. 370 КАС України, судове рішення, яке набрало чинності, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, за її межами.

У даній справі постанову районного суду міська  рада не виконала ні в добровільному порядку, ні в строки, встановлені попередньою ухвалою.

Згідно зі ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування», міський голова забезпечує здійснення у межах наданих законом повноважень органів виконавчої влади на відповідній території, додержання Конституції та законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів виконавчої влади. Зазначене повноваження, безумовно, включає забезпечення організації виконання судових рішень, які набрали чинності.

Крім того, згідно з цією статтею, сільський, селищний, міський голова організовує в межах, визначених цим Законом, роботу відповідної ради та її виконавчого органу; підписує рішення ради та її виконавчого органу; скликає сесії ради, вносить пропозиції та формує порядок денний сесій ради і головує на пленарних засіданнях ради; представляє територіальну громаду, раду та її виконавчий комітет у відносинах з державними органами, іншими органами місцевого самоврядування, об`єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, громадянами; укладає від імені територіальної громади, ради та її виконавчого комітету договори; видає розпорядження у межах своїх повноважень та здійснює інші повноваження.

Одночасно, згідно з рішенням Конституційного Суду України від 06.07.1999 року № 7-рп/99, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади міста.

Отже, зважаючи на функції та повноваження сільського, селищного, міського голови, закріплені в Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні», керівником міської ради є саме міський голова, який є відповідальним за виконання судового рішення.

У зв’язку із викладеним, суд дійшов висновку про накладення на міського голову м. Суми штрафу в мінімальному розмірі, встановленому ч. 3 ст. 382 КАС України (двадцять розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб), оскільки він одноразово, проте в з порушенням встановленого судом строку, намагався виконати судове рішення, але потім тривалий час, маючи відповідні повноваження, ніяких інших, встановлених чинним законодавством дій, спрямованих на виконання судового рішення, не вчиняв та призначив штраф у розмірі 70 420 грн.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла про граничні строки застосування штрафів до платників податків: постанова ВС.

Також ми писали, які штрафи накладаються на підприємця, який не сплатив ЄСВ.

До того ж стало відомо, як оскаржити нараховані штрафи та пеню з ЄСВ.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва