Спадкові спори: огляд практики КЦС

11:14, 5 декабря 2019
Огляд буде корисний суддям, адвокатам, науковцям та тим, хто цікавиться питаннями спадкового права.
Спадкові спори: огляд практики КЦС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В огляді Касаційного цивільного суду наводиться практика щодо визнання заповіту недійсним йдеться про такі правові висновки як те, що тимчасову недієздатність заповідача слід робити на основі доказів, які свідчать про внутрішній, психічний стан заповідача в момент складання заповіту. Зафіксовано концепт примату волі спадкодавця. Складення нового заповіту передбачає втрату чинності попереднім заповітом повністю або частково.

Окреме місце в практиці КЦС займають спори щодо спадкування права на земельну ділянку. У цій підкатегорії сформульовано, зокрема висновок, що право користування земельною ділянкою, що виникло в особи на підставі державного акта на право користування земельною ділянкою, не входить до складу спадщини і припиняється зі смертю особи, якій належало таке право. Також наголушується на тому, спадкування за правом представлення — це специфічний порядок набуття права на спадкування за законом, який не є окремою підставою або видом спадкування і за яким суб'єктами спадкування стають певні спадкоємці за законом.

Одним із проблемних питань у спадкових спорах є питання пропущення строку для прийняття спадщини. Так, КЦС зроблено кілька важливих висновків, а саме: визначення додаткового строку для прийняття спадщини залежить від поважності причини пропуску строку; факт проживання спадкоємця за кордоном та необізнаність про смерть спадкодавця не є підставами для поновлення строку для подання заяви про прийняття спадщини; незначний часовий проміжок між закінченням строку прийняття спадщини та подачею позовної заяви про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є підставою для задоволення таких вимог.

В огляді вміщено також практику КЦС у спорах: щодо усунення від права на спадкування; щодо складу спадщини; щодо отримання права на обов'язкову частку в спадщині; щодо отримання права на обов'язкову частку в спадщині; щодо отримання права на обов'язкову частку в спадщині; щодо тлумачення заповіту; щодо черговості спадкування за законом; щодо встановлення факту прийняття спадщини; щодо визнання спадщини відумерлою; щодо визнання права власності в порядку спадкування.

Окремо виділяються процесуальні питання, що виникають із спадкових правовідносин.

Огляд буде корисний суддям, адвокатам, науковцям та тим, хто цікавиться питаннями спадкового права.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про постанову КЦС ВС щодо доведення обсягу та вартості спадкового майна.

Також ми писали, за яких умов спірна квартира має бути повернута спадкоємцю продавця.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси