Право на справедливий суд та особисту недоторканність: практика ЄСПЛ

17:35, 16 декабря 2019
Огляд містить опис чотирьох справ проти України.
Право на справедливий суд та особисту недоторканність: практика ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд оприлюднив сорок третій огляд практики Європейського суду з прав людини.

Огляд містить опис чотирьох справ проти України: DOGNON v. UKRAINE, RUDENKO v. UKRAINE, KHUDOBETS v. UKRAINE та TSATSENKO v. UKRAINE.

Констатовані ЄСПЛ у зазначених справах порушення відображають наявні в Україні системні проблеми, що потребують комплексного підходу у їх розв’язанні. Йдеться про надмірну тривалість кримінальних та цивільних проваджень (п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод) та відсутність ефективного засобу правового захисту у зв’язку з цим (ст. 13 Конвенції); надмірне та необґрунтоване тримання особи під вартою (ст. 5 Конвенції); неналежні умови ув'язнення та відсутність ефективного засобу правового захисту у цьому відношенні (статті 3, 13 Конвенції).

Заслуговує на увагу, окрім іншого, і рішення ЄСПЛ у справі KIRDÖK AND OTHERS v. TURKEY, відповідно до обставин якої під час санкціонованого обшуку в офісі адвоката співробітники поліції вилучили копії всіх цифрових даних, що зберігались на жорсткому диску комп’ютера, яким також користувалися інші юристи, що працювали в цьому ж офісі. В подальшому суди не взяли до уваги твердження цих юристів (заявників) про те, що вилучені цифрові дані становили адвокатську таємницю та відповідно до національного законодавства підлягали або знищенню, або поверненню власникам правоохоронними органами. ЄСПЛ у зв’язку з цим констатував порушення ст. 8 Конвенції (право на повагу до приватного і сімейного життя).

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Іван Ліщина доповів у Комітеті міністрів Ради Європи про виконання Україною рішень ЄСПЛ.

Додамо, уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина повідомив про запуск тестової версії бази рішень ЄСПЛ українською мовою.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва