Філарет має намір відмовитись від балотування на посаду предстоятеля помісної церкви

10:11, 6 декабря 2018
Об’єднавчий собор відбудеться 15 грудня 2018 року в святій Софії.
Філарет має намір відмовитись від балотування на посаду предстоятеля помісної церкви
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нинішній голова Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет не буде балотуватись на посаду предстоятеля, заявив релігієзнавець Андрій Ковальов, колишній працівник інформаційного відділу УПЦ КП, передає Громадське.

«Скоріше за все, для загалу, для українського суспільства, постать предстоятеля, якого обере Собор імовірно 15 грудня, це буде невідомий єпископ. Але, на мою думку, це буде все-таки людина із середовища Київського патріархату, тому що єпископів КП буде більшість», — заявив Ковальов.

Релігієзнавець пояснив, що Філарету наступного року виповниться 90 років, а на посаду предстоятеля у помісній церкві потрібен молодий кандидат.

«Наскільки мені відомо, це такий елемент переговорів із Константинополем і прояв мудрості патріарха, що потрібно посадою предстоятеля у помісній церкві поступитися молодому кандидату. Це дуже правильний і символічний знак в контексті створення нової церкви, відродження», — додав Ковальов.

Нагадаємо, що об’єднавчий собор, який має проголосити створення Автокефальної помісної православної церкви в Україні, затвердить її статут та обере предстоятеля, відбудеться 15 грудня 2018 року в святій Софії, яка протягом століть була центром українського релігійного життя, заявив Президент України Петро Порошенко 5 грудня на Форумі місцевого самоврядування.

Крім того, Українська православна церква Московського патріархату не братиме участі в Об'єднавчому соборі по створенню української автокефальної церкви, повідомив глава Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Климент.

Також ми писали, що помісна автокефальна Українська православна церква може бути сформована відповідно до моделі Кіпрської православної церкви. Предстоятель церкви буде носити єпископський титул митрополита, а не патріарха.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду