Заборона хутрового виробництва: у Верховній Раді зареєстрували важливий законопроект

11:08, 8 февраля 2019
Україна наближається до заборони хутрового виробництва в країні.
Заборона хутрового виробництва: у Верховній Раді зареєстрували важливий законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

7 лютого 2019 року у Верховній Раді під  №10019 було зареєстровано законопроект, поданий від різних парламентських фракцій і груп, яким пропонується заборонити з 1 січня 2025 року діяльність підприємств хутрового виробництва, а до цього моменту чітко регламентувати її межі та вимоги до утримання хутрових тварин, пише в Фейсбуці народний депутат Андрій Помазанов.

За наявності подальшої підтримки більшої кількості народних депутатів Україна стане 15-ю європейською країною, яка позбавиться жорстокого та небезпечного бізнесу, захистить майбутні покоління українців від згубного впливу отрут, небезпечних для життя і здоров’я, що масово продукує хутрова індустрія.

​Ця, безперечно, історична подія стала можливою завдяки свідомому українському суспільству, яке ще влітку висловило свій запит на гуманізацію поводження з тваринами та захист довкілля, а разом з тим — здоров’я українських громадян, які потерпають від жахливих наслідків функціонування хутрових ферм.

Усі пам’ятають, що відповідна петиція до парламенту, ініційована зоозахисною ГО «Єдина Планета», набрала рекордну кількість підписів — 27 500, що не могло не привернути увагу до дійсно глобальної для України проблеми.

На тлі масштабної заборони європейськими країнами діяльності виробництв, пов’язаних з утриманням, вирощуванням та розведенням хутрових тварин, іноземні підприємці масово перемістили відповідні виробничі потужності до України, з огляду на відсутність належної законодавчої регламентації даного питання, слабку систему екологічного контролю та можливість залучення дешевої робочої сили. Наслідки не забарилися: населення прилеглих територій відчуло на собі всі ризики та небезпеки такого сусідства, в тому числі — різке погіршення стану здоров’я, не кажучи вже про забруднення ґрунтів, водойм та постійний супровід смороду від неутилізованих туш тварин, що розкладаються, а також відходів життєдіяльності таких тварин, при цілковитому ігноруванні закликів місцевих мешканців до припинення порушень, а в низці випадків ще на початковій стадії створення цих виробництв.

​Тим часом, провідні світові будинки моди, як Armani, Calvin Klein, Furla, Versace, Gucci, Stella McCartney, Vivienne Westwood, Michael Kors, Ralph Lauren, Tom Ford, відмовилися від використання натурального хутра у своїх колекціях одягу, а згодом Fashion week у Лондоні став першим тижнем моди з так званої "Великої четвірки", який наважився на такий крок.

Наслідують цей шлях й українські дизайнери: Andre TAN, BEVZA, ELENAREVA, Paskal, Bobkova, Ksenia Schnaider, Elena Burenina, SAYYA, IVANOVA, IdoL, ARTEMKLIMCHUK, PRZHONSKAYA, Nadya Dzyak та інші.

Символічно, що 6 лютого міська рада Лос-Анджелеса (США) розпочала розгляд проекту про заборону виробництва та навіть продаж виробів з натурального хутра, за прикладом Сан-Франциско та Західного Голлівуду, і майже синхронно ми поклали початок забороні хутрового виробництва в Україні.

Майбутнє України — за свідомим підприємництвом, побудованим на засадах безпеки навколишнього природного середовища та забезпечення здоров’я громадян, а не на крові, стражданнях тварин, що помирають у муках, а також населення, яке проживає на прилеглих територіях.

З повним текстом проекту можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Верховної Ради України.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховна Рада схвалила законопроект про внесення змін до Конституції України про незворотність курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді