8,6 млрд гривень: НАЗК виявило в деклараціях посадовців недостовірні відомості

11:44, 12 февраля 2019
НАЗК склало та направило до суду 356 протоколів про адмінправопорушення.
8,6 млрд гривень: НАЗК виявило в деклараціях посадовців недостовірні відомості
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За результатами повних перевірок декларацій, проведених уповноваженими особами Національного агентства з питань запобігання корупції, встановлено, що посадовці у своїх деклараціях зазначили недостовірні відомості на загальну суму понад 8,6 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

Протягом 2017-2018 років у сфері фінансового контролю складено 273 обґрунтовані висновки, з них 99 — щодо декларування недостовірних відомостей, 5 — щодо незаконного збагачення, 169 — щодо умисного неподання декларацій.

Відповідно до закону лише у 2018 році направлено обґрунтованих висновків до: НАБУ — 40, Національної поліції — 178 і до органів прокуратури — 36. 

Також складено та направлено до суду 356 протоколів про адміністративні правопорушення: 22 — декларування недостовірних відомостей, 179 — несвоєчасність подання декларації, 155 — про порушення порядку повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Слід зазначити, що за законом НАЗК не має функцій слідства, права бути суб’єктом судового процесу і не є каральним органом. На Національне агентство законодавством покладена превентивна місія запобігання корупції, формування в суспільстві культури доброчесності та нульової терпимості до проявів корупції. 

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що НАЗК призупинило перерахування коштів для політсили «Опозиційний блок». Таке рішення було прийняте на підставі ухвали Окружного адміністративного суду Києва стосовно заборони суб’єктам державної реєстрації здійснювати державну реєстрацію будь-яких змін до установчих документів цієї політичної партії.

Також ми повідомляли, що НАЗК повідомило НАБУ і поліцію про недостовірні дані у деклараціях посла України в Ірані Сергія Бурдиляка та депутата Чернівецької міської ради Ромео Скрипи. Посадовці подали недостовірні відомості на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Ще раніше НАЗК в деклараціях п’яти посадовців виявило ознаки кримінального правопорушення, пов’язаного з корупцією, — умисного декларування недостовірної інформації на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки