КСУ відмовився розглядати звернення Ради до Варфоломія про Томос: причини

10:07, 14 марта 2019
Суди при здійсненні правосуддя не втручаються у політичну сферу.
КСУ відмовився розглядати звернення Ради до Варфоломія про Томос: причини
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Конституційний Суд відмовив у відкритті конституційного провадження щодо конституційного подання 47 народних депутатів щодо відповідності Конституції України Постанови Верховної Ради України «Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви України» від 19 квітня 2018 року. Про це повідомляє голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук на своїй сторінці в Facebook.

Підставою для такого рішення слугувала «доктрина політичного питання», за змістом якої політичні питання є компетенцією політичних гілок влади (законодавчої та виконавчої). Наявність цієї доктрини підкреслює наявність самообмеження суддів, які при здійсненні правосуддя не втручаються у політичну сферу, а вирішують лише юридичні, а не політичні питання.

Доктрина «політичного питання» у практиці сучасних конституційних судів виникла в результаті необхідності встановлення правових стандартів відокремлення права від політики.

У цілій низці своїх рішень Верховний суд США визначив, що політичні питання можуть виникати у таких ситуаціях:

1) коли у тексті Конституції містяться повноваження щодо вирішення певних питань іншими гілками влади, крім судової;

2) коли для судів не існує чітко визначених правових стандартів для вирішення спору;

3) коли існуюча проблема повинна бути вирішена політичним шляхом;

4) коли суди у своїх рішеннях втручаються у сферу компетенції інших державних органів, й тим самим виказують до них неповагу;

5) коли існує необхідність дотримання рішення, що прийняте іншим державним органом;

6) коли судове рішення може призвести до конфлікту між гілками влади. Отже, оскільки Суд дійшов висновку, що вказане питання є суто політичним і має бути вирішено лише шляхом політичної дискусії і політичного процесу, відсутні підстави для його розгляду судовими органами. Ще раз наголошую на тому, що Конституційний Суд України перебуває поза політичними процесами, не є політичним органом і розглядає юридичні питання з захисту Конституції і конституційних прав і свобод.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко спрогнозувала, що до кінця 2019 року декілька тисяч парафій УПЦ МП поповнять Православну церкву України. Процес переходу з УПЦ МП в ПЦУ почав переміщатися з заходу і центру на північ і схід країни.

Крім того, майже за півтора місяці після створення Православної церкви України в новостворену церкву увійшло понад 150 парафій, які раніше підпорядковувалися УПЦ Московського патріархату. Найбільше нових парафій ПЦУ отримала у Вінницькій, Хмельницькій та Волинській областях.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси