Отримували близько мільйона гривень щомісячно: кіберполіція викрила зухвалих шахраїв

12:48, 20 марта 2019
Зловмисники створили декілька фіктивних фірм.
Отримували близько мільйона гривень щомісячно: кіберполіція викрила зухвалих шахраїв
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Працівники Київського управління Департаменту кіберполіції та детективи поліції Полтавщини за процесуального керівництва прокуратури Полтавської області викрили злочинну групу, до складу якої входило семеро осіб віком від 28 до 44 років, повідомляє прес-служба Нацполіції.

Злочинна група діяла протягом останніх кількох років. Зловмисники на інтернет-ресурсах поширювали інформацію про продаж дорогої сільськогосподарської техніки, ціни на яку значно занижували. Зазвичай їх клієнтами ставали приватні підприємці, які намагалися таким чином зекономити на купівлі техніки, натомість втрачали свої кошти.

Для анонімізації своїх дій зловмисники реєстрували фіктивні підприємства на підставних осіб. З метою приховування слідів злочинної діяльності, під час  адміністрування розрахункових рахунків фіктивних підприємств, використовувалися різні анонімайзери та проксі сервери розташовані, у різних країнах світу.

Також члени злочинного угрупування використовували різноманітні онлайн-сервіси для обліку отриманих коштів, розподілу отриманого прибутку, а ще для фіксування інформації про майбутніх «клієнтів». Це надавало їм можливість віддалено та швидко коригувати свої дії та у разі виникнення надзвичайних ситуацій, швидко знищити всю доказову базу.

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки. За їх результатами вилучено комп’ютерну техніку, велику кількість додаткових носіїв інформації та чорнові записи учасників злочинної групи. Вилучену техніку направлено на експертизу.

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні розпочатому за  ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) КК України. Вирішується питання щодо оголошення підозри кожному з учасників злочинної групи. Поліція встановлює осіб, які також могли стати жертвами злочинних дій шахраїв.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Дніпрі шахраї крадуть дані банківських карт.

Також відомо, що кіберполіція затримала зловмисника, який викрадав особисті дані держслужбовців.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси