Отримання паспорта-книжечки: віряни протестують під ДМС, що «саботує» рішення Верховного Суду

13:56, 3 апреля 2019
Біля будинку ДМС України відбудеться чергове молитовне стояння.
Отримання паспорта-книжечки: віряни протестують під ДМС, що «саботує» рішення Верховного Суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 3 квітня з 14:30 відбудеться чергове Всеукраїнське молитовне стояння біля будинку ДМС України та особистий прийом голови ДМС Соколюка М.Ю.

19 вересня 2018 року Велика Палата Верховного Суду прийняла по зразковій справі Наталії Дегтяр рішення, відповідно до якого постановила:

- Визнати протиправною відмову Коростенського районного відділу Управління Державної міграційної служби України в Житомирській області у видачі Дегтяр Н.О. паспорта громадянина України у формі книжечки відповідно до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 26 червня 1992 року №2503-ХІІ.

- Зобов'язати Коростенський районний відділ Управління Державної міграційної служби України в Житомирській області оформити та видати Дегтяр Н.О. паспорт громадянина України у формі книжечки відповідно до Положення про паспорт громадянина України № 2503-ХІІ.

Велика Палата Верховного Суду постановила, що підставою для видачі особі паспорта громадянина України у формі книжечки відповідно до Положення про паспорт громадянина України 1992 року є ненадання нею згоди на обробку персональних даних. Такий висновок Верховний Суд зробив з неупередженого аналізу державних та міжнародних нормативно-правових актів. 

Постанова набрала законної сили з дати її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Після цього структурні підрозділи Державної міграційної служби України подали до Великої Палати Верховного Суду заяву про роз'яснення постанови. За приписами Кодексу адміністративного судочинства у випадку надходження до суду заяви про роз'яснення судове рішення не може бути виконаним до того, як судом або буде надано роз'яснення, або відмовлено в ньому.

27 лютого відбулось засідання Великої Палати Верховного Суду, на якому Державній міграційній службі України було відмовлено у наданні роз'яснень, оскільки у постанові є відповіді на поставлені ДМС питання. Таким чином у ДМС України більше не залишилося будь-яких формальних підстав для виправдання невиконання рішення суду.

Н.О. Дегтяр 2 березня у черговий раз було подано заяву на отримання паспорта-книжечки у Коростенський  районний відділ УДМС в Житомирській області. 29 березня — через півроку після рішення Великої Палати Верховного Суду — їй нарешті видали такий паспорт!

Про великий суспільний інтерес та необхідність вирішення паспортної проблеми свідчать такі факти: в листопаді 2018 року до Державної міграційної служби України було передано відкрите звернення громадян України щодо необхідності виконання зазначеної постанови Великої Палати Верховного Суду. До звернення додано 118 тисяч 357 підписів громадян. Неодноразово до ДМС приїжджали одночасно сотні, тисячі громадян з цього питання

Конституцією України наголошується, що судове рішення є обов’язковим до виконання. Згідно з Кодексом адміністративного судочинства України зразкове рішення Великої Палати Верховного Суду є обов’язковим до виконання Державною міграційною службою України як суб’єктом владних повноважень (її відокремленими структурними підрозділами), та поширюється на всіх, хто заявляє аналогічні вимоги в аналогічних відносинах, що регулюються одними нормами права.

18 березня 2019 року відбулося Всеукраїнське молитовне стояння біля будинку Державної міграційної служби України. Громадяни з різних областей України сподівалися поспілкуватися з головою ДМС України Соколюком М.Ю. Серед них були матері-героїні, які мають 5 та більше дітей, були інваліди, інші соціально незахіщені громадяни, в тому числі з віддалених населених пунктів країни. Співробітники Соколюка М.Ю. повідомили людей, що  ДМС все робиться відповідно до закону, і рекомендували записатися на особистий прийом до голови ДМС 3 квітня 2019 року.  

Отже, 3-го квітня віряни збираються на чергове Всеукраїнське молитовне стояння біля будинку Державної міграційної служби України за адресою Київ, вул. Володимирська, 9. Стояння відбудеться з 14:30.

Питання, які потребують негайного вирішення: виконання рішення Великої Палати Верховного Суду по зразковій справі.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що чому Верховний Суд не став звертатися до КСУ за рішенням про паспортну революцію.

Нагадаємо, Суд зазначив, що впровадження новітніх технологій не повинно бути безальтернативним і примусовим.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси