Конкурс до Ради громадського контролю при ДБР: чому відклали голосування за кандидатів

17:50, 16 апреля 2019
Окружний адмінісуд Києва заборонив ДБР проводити та визначати результати конкурсу з обрання нового складу РГК.
Конкурс до Ради громадського контролю при ДБР: чому відклали голосування за кандидатів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

18 квітня 2019 року мало відбутись інтернет-голосування за кандидатів до нового складу Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань. Однак ДБР на виконання рішення Окружного адміністративного суду міста Києва відкладає його на невизначений термін. Про це повідомляє прес-служба ДБР.

У Бюра нагадали, що діючим членом РГК поданий позов до Окружного адміністративного суду про визнання протиправною та нечинною Постанову Кабінету міністрів України від 13 березня 2019 року про внесення змін до Положення про Раду громадського контролю та Порядку її формування. Цією Постановою внесено зміни щодо проведення конкурсу з обрання членів РГК при ДБР за допомогою інтернет-голосування, а не Установчих зборів.

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження за даним позовом та заборонив ДБР проводити та визначати результати конкурсу з обрання нового складу РГК. Підготовче засідання у справі призначено на 23 травня 2019 року.

«Для участі в конкурсі до нової РГК при Державному бюро розслідувань подали документи 54 представники громадських організацій. З них, 43 кандидати були допущені до участі в конкурсі. Ми зробили усе, аби голосування за нових членів до РГК відбулось. Вже 18 квітня 15 осіб з числа цих кандидатів могли б стати членами нової РГК при Державному бюро розслідувань. Втім, судовий позов змушує нас відкласти голосування на невизначений термін», — зазначив директор Державного бюро розслідувань Роман Труба.

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба наказом №54 від 26 квітня 2018 року, відповідно до законодавства, затвердив склад Ради громадського контролю. Отже, 27 квітня 2019 року закінчується строк повноваження чинних членів РГК.

«Таким чином, Державне бюро розслідувань працюватиме без РГК до ухвалення остаточного рішення Окружним адміністративним судом, а це означає, що громадськість буде позбавлена права здійснювати цивільний контроль діяльності Державного бюро розслідувань», — йдеться у повідомленні.

Голова ДБР Роман Труба у своєму Telegram-каналі 12 квітня написав:

«​Вищим ступенем абсурду є спроби окремих членів Ради громадського контролю при ДБР порушити законодавство та продовжити термін своїх повноважень. Мотиви очевидні: дехто з них сумнівається у можливості чесно перемогти під час нових виборів РГК за процедурою інтернет-голосування. А залишитися при ДБР та увійти до складу Дисциплінарної комісії дуже хочеться. Тому вони роблять все, щоб «не віддавати» повноваження, подають до суду та вимагають зупинити вибори. Відповідну ухвалу суд уже прийняв. Сумно. У ДБР все готове для проведення нових виборів: 18 квітня вони мали відбутися. Близько 50 кандидатів чекають на цей крок. Тим не менш, хочу звернутися до блокувальників: 27 квітня ваші повноваження завершаться, як цього вимагає законодавство. Усе, чого ви досягли, — домоглися того, що в цей час у ДБР не буде РГК».

16 квітня Труба прокоментував відкладення інтернет-голосування за кандидатів до нової РГК на невизначений термін.

«Сьогодні в ДБР надійшла згадана декількома днями раніше Ухвала Окружного адміністративного суду міста Києва. Саме та, що наразі зупиняє конкурс до складу нової РГК при ДБР — вперше в українській практиці проведення подібних конкурсів. Саме та, що перекреслює прозорі та чесні умови його проведення. Саме та, на яку так чекали ще поки діючі члени Ради громадського контролю. Очевидно, що вони чекають ще одного — визнання своїх повноважень «вічними». Я вже говорив і повторю ще раз — цього не буде! Ніхто не піде на порушення закону, відповідно до якого 26 квітня є останнім днем чинного складу РГК», — підкреслив він.

12 квітня на сайті ДБР було опубліковано перелік кандидатів, допущених до участі у конкурсі.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що до Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов до Кабінету міністрів України, третя особа — Державне бюро розслідувань про визнання протиправною та нечинною постанови уряду, якою внесені зміни до Положення про Раду громадського контролю при ДБР та викладено у новій редакції сам Порядок формування її складу.

Після того Бюро закликало громадські організації не залишатися осторонь питань формування нового складу РГК.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва