У ДБР зробили заяву щодо припинення конкурсу в РГК

16:07, 12 апреля 2019
Бюро закликало громадські організації не залишатися осторонь питань формування нового складу РГК.
У ДБР зробили заяву щодо припинення конкурсу в РГК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рішенням Окружного адміністративного суду Києва зупинено проведення конкурсу з формування Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань, як це передбачено діючим законодавством. Відповідне повідомлення розмістила прес-служба суду, ухвала суду до ДБР не надходила. Про це передає офіційний сайт Бюро.

«Діючим членом РГК поданий позов до суду про визнання протиправною та нечинною постанови Кабінету міністрів України від 13 березня 2019 року про внесення змін до положення про Раду громадського контролю та порядку її формування. Зокрема, цією постановою внесено зміни щодо проведення конкурсу з обрання членів РГК при ДБР шляхом інтернет-голосування, а не установчих зборів.

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за цим позовом, підготовче засідання призначив на 23 травня та заборонив ДБР проводити та визначати результати конкурсу з обрання нового складу РГК.

Водночас у нормативно-правових документах чітко визначено:

  • РГК обирається строком на один рік (п. 8 положення про РГК) — діючий склад РГК затверджено наказом від 26 квітня 2018 року. Отже, 27 квітня 2019 року закінчується строк повноваження членів РГК, іншого тлумачення бути не може;
  • рішення про проведення конкурсу з формування нового складу РГК приймається не менше, ніж за 30 робочих днів до закінчення строку повноважень діючої Ради (п. 4 порядку формування складу РГК) — наказ про проведення конкурсу було затверджено 18 березня цього року.

18 квітня мало відбутися інтернет-голосування з обрання нового складу Ради громадського контролю з урахуванням:

  • пропозицій громадських та міжнародних організацій;
  • позитивної практики формування РГК у державних органах, у тому числі нових антикорупційних інституцій.

Громадські організації подали 54 кандидатури для участі в конкурсі. ДБР готове до проведення інтернет-голосування.

На жаль, окремі члени діючого складу РГК докладають усіх зусиль, щоб продовжити свої повноваження всупереч законодавству. Рішення суду обов’язкові до виконання. Водночас закликаємо громадські організації не залишатися осторонь питань формування нового складу РГК. ДБР зацікавлене у сильній, ефективній Раді громадського контролю, яка дотримуватиметься законодавства та критикою і підтримкою допомагатиме ДБР бути незалежним сучасним правоохоронним органом»,  йдеться у повідомленні.

У свою чергу, директор Бюро Роман Труба зазначив, що вищим ступенем абсурду є спроби окремих членів Ради громадського контролю при ДБР порушити законодавство та продовжити строк своїх повноважень. «Мотиви очевидні: дехто з них сумнівається у можливості чесно перемогти під час нових виборів РГК за процедурою інтернет-голосування, а залишитися при ДБР та увійти до складу дисциплінарної комісії дуже хочеться. Тому вони роблять усе, щоб «не віддавати» повноваження, подають до суду та вимагають зупинити вибори. Відповідну ухвалу суд уже прийняв.

Сумно. У ДБР все готове для проведення нових виборів  18 квітня вони мали відбутися. Близько 50 кандидатів чекають на цей крок.

Тим не менш, хочу звернутися до блокувальників: 27 квітня ваші повноваження буде завершено, як цього вимагає законодавство. Усе, чого ви досягли домоглися того, що в цей час у ДБР не буде РГК»,  йдеться у повідомленні Романа Труби на його каналі у Telegram.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Окружний адміністративний суд Києва заборонив ДБР проводити конкурс щодо формування складу РГК при Бюро.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва