Коп зламав палець чоловіку, який фіксував його дії на мобільний: ДБР завершило розслідування

19:47, 23 апреля 2019
У разі доведення вини поліцейському загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади.
Коп зламав палець чоловіку, який фіксував його дії на мобільний: ДБР завершило розслідування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Слідчі теруправління Державного бюро розслідувань, розташованого у Краматорську, за процесуального керівництва Генеральної прокуратури України та прокуратури Луганської області завершили досудове розслідування стосовно поліцейського, що підозрюється у перевищенні влади. Про це повідомляє прес-служба ДБР.

Досудовим розслідуванням встановлено, що лейтенант поліції, перебуваючи у відрядженні до складу угруповання Об’єднаних сил у місті Лисичанську, вранці 6 серпня 2018 року в складі наряду співробітників поліції прибув на територію Луганського обласного наркологічного диспансеру. Там працівники поліції почали перевіряти документи наркозалежних осіб, які проходять метадонову замісну підтримуючу терапію відповідно до Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ».

У зв’язку з вказаними діями працівників поліції керівництво Луганського обласного наркологічного диспансеру викликало працівника благодійної організації, який за відповідним договором надає диспансеру послуги кейс-менеджера з питань залучення пацієнтів.

Між поліцейськими та представником благодійної організації виникла суперечка через те, що співробітники поліції відмовились назвати свої прізвища, посади, спеціальне звання та пред’явити службові посвідчення, не надали можливості ознайомитися з викладеною в них інформацією. Також поліцейські відмовились повідомити причину перевірки пацієнтів наркологічного диспансеру. При цьому один з поліцейських, намагаючись перешкодити представнику благодійної організації здійснити відеозапис інциденту на мобільний телефон, застосував до нього фізичне насильство, чим спричинив йому ушкодження середнього ступеня тяжкості (закритий перелом основної фаланги першого пальця правої кисті).

За результатами досудового розслідування слідчі теруправління ДБР, розташованого у Краматорську, кваліфікували дії лейтенанта поліції як «перевищення влади та службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, які супроводжувалися насильством та болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування» (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України). Обвинувальний акт скеровано до суду для розгляду по суті.

У разі доведення вини правоохоронцю загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що слідчі теруправління ДБР, розташованого у Києві, за процесуального керівництва Генеральної прокуратури повідомили про підозру колишньому голові Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367  Кримінального кодексу України).

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді