Законопроект «Самопомочі» про обмеження повноважень президента: головні положення

20:47, 24 апреля 2019
Проект закону може обмежити цілу низку повноважень глави держави.
Законопроект «Самопомочі» про обмеження повноважень президента: головні положення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Партія «Самопоміч» пропонує ухвалити законопроект «Про Президента», який може обмежити цілу низку повноважень глави держави. Наразі президент може призначати керівника Служби державної безпеки, генерального прокурора, главу Нацбанку, міністрів закордонних справ і оборони. Про це повідомляє ТСН.

За словами автора законодавчої ініціативи, віце-спікера Верховної Ради Оксани Сироїд, мета ухвалення документу — не обмежити владу президента, а «тільки привести її у відповідність до Конституції, захистити президента».

Проект закону планують зареєструвати в Раді після обговорення з депутатами і командою майбутнього президента.

Законопроектом пропонується ухвалити зміни щодо низки чинних законів. Зокрема, ним передбачені зміни до статті про помилування президентом засуджених, встановлюється відповідальність за перевищення влади президентом, тобто умисне вчинення дій, що виходять за межі його повноважень. А ще у документі йдеться про наступне:

  • Зараз людину на посаду прем'єр-міністра призначає президент за поданням коаліції депутатських фракцій, однак він може запропонувати і свою кандидатуру. Альтернатива, яка пропонується в законопроекті, не передбачає право президента пропонувати своїх людей.
  • Кандидатури для призначення на посади міністрів може пропонувати прем'єру коаліція депутатських фракцій у парламенті, у президента ця функція вилучена.
  • У президента пропонують забрати право призначати директора НАБУ і голову Держбюро розслідувань і передати ці повноваження прем'єр-міністру.
  • Те саме стосується і призначення керівника Служби зовнішньої розвідки і глав розвідувальних органів України. Згідно з текстом проекту, СБУ підпорядкована прем’єру та підзвітна Верховній Раді. Остання затверджує загальну структуру відомства.
  • Генеральний штаб Збройних Сил України організовує свою діяльність відповідно до положення, яке затверджує міністр оборони України (наразі це повноваження має президент). 
  • Президент не зможе призначати склад НКРЕКП та інших регуляторів.

Водночас у президента залишається повноваження призначати міністрів оборони та закордонних справ. Втім, у разі їх непризначення обов'язки щодо вибору кандидатури може перейняти на себе прем'єр.

Президенту заборонено створювати органи на зразок Держуправління справами.

Текст законопроекту та порівняльної таблиці оприлюднила у Facebook О. Сироїд.

Також у законопроекті прописали нову статтю про перевищення повноважень президентом. За це главі держави може загрожувати від двох до п'яти років позбавлення волі.

Законопроект вже розкритикував екс-міністр оборони, лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко«Прочитав законопроект «Про Президента України» авторства Оксани Сироїд. Висновок: не можна його приймати, не варто навіть реєструвати  цей законопроект шкідливий для країни. Чи треба позбавити президента нинішніх неконституційних кадрових повноважень щодо Укроборонпрому чи державних регуляторів? Так, треба. Але категорично неприпустимо позбавляти/обмежувати конституційні повноваження президента, як це пропонує пані Сироїд» написав Гриценко у своєму Facebook.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати ВР збираються провести фінальне голосування за пакет мовних законів і розглянути ряд питань зі зняття депутатської недоторканості.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва